Gotowanie w mikrofali
Mimo kontrowersji, jakie budzi gotowanie w kuchenkach mikrofalowych, są one w powszechnym użyciu ze względu na to, że dania przygotowuje się w nich dość larwo i szybko. Możemy przyrządzać w ten sposób mięsa, ciasta oraz jarzyny. Dania warzywne, które na pewno udadzą się w kuchence mikrofalowej, to potrawy z jarzyn surowych i mrożonych, w sosach warzywnych oraz zapiekanki.
Przyrządzając potrawy z warzyw w kuchence mikrofalowej, należy przestrzegać następujących zasad:
- warzywa rozkładamy równomiernie w naczyniu
- podlewamy 2-4 łyżkami wody
- obkładamy wiórkami masła
- lekko solimy
- przykrywamy folią, aby nie były zbyt suche
- wkładamy do mikrofalówki na 2-3 min.
Zalety gotowania w kuchence mikrofalowej:
- oszczędzamy czas warzywa rozmrażamy i jednocześnie gotujemy
- ograniczamy straty składników odżywczych
- używamy niewielkich ilości soli i tłuszczu ważne szczególnie w diecie niskosodowej i niskotłuszczowej
- warzywa zachowują naturalny wygląd.
Wady przygotowywania potraw w kuchence mikrofalowej:
- mała wydajność
- nieco gorszy smak