Przepis na faworki
Składniki na faworki
- 35 dag mąki
- 1 łyżka oliwy
- 3 żółtka
- 1 całe jajo
- 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder
Jak zrobić faworki
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy żółtka, jako, śmietanę, oliwę oraz spirytus. Długim nożem mieszamy ze sobą wszystkie składniki, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto jest stosunkowo miękkie. Spirytus zapobiega wchłanianiu tłuszczu w czasie smażenia. Zagniecione ciasto rzucamy dość silnie na stolnicę kilka razy. Następnie wkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy osobno bardzo cienko. W czasie wałkowania podsypujemy mąką. Rozwałkowanie jest dość kłopotliwe i dlatego należy dodawać mąkę. Im cieńsze będzie ciasto, tym bardziej chrupkie będą faworki.
Po rozwałkowaniu nożem wycinamy paski o szerokości około 3 cm i długości około 8-10 cm. W środku każdego kawałka wycinamy linię. Następnie zwijamy każdy kawałek w charakterystyczny dla faworków kształt. Jeden koniec przekładamy przez dziurkę i zawijamy. Każdy przygotowany faworek odkładamy na deskę posypaną mąką. Nadmiar mąki z każdego faworka zdejmujemy pędzelkiem.
W naczyniu rozgrzewamy olej. Ja wkładam kawałek skórki od ziemniaka w celu sprawdzenia temperatury oleju. Smażymy faworki z każdej strony na złoty kolor. Ogień ustawiamy na średni. Usmażone faworki układamy na papierze kuchennym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Układamy faworki na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.