Użytkowanie profesjonalnego ekspresu kolbowego nie jest zarezerwowane wyłącznie dla lokali gastronomicznych i kawiarni. Takie urządzenie możesz kupić także do własnego domu. Może to być też ciekawy pomysł na prezent na ślub lub z okazji innej ważnej imprezy. Zanim jednak zdecydujesz się na taki wydatek lub na zorganizowanie zrzutki wśród rodziny, czy znajomych, zorientuj się, czy osoby, które pragniesz obdarować, należą do miłośników kawy, gdyż taki ekspres to urządzenie dla wymagających.
Użytkowanie profesjonalnego ekspresu kolbowego nie jest zarezerwowane wyłącznie dla lokali gastronomicznych i kawiarni. Takie urządzenie możesz kupić także do własnego domu. Może to być też ciekawy pomysł na prezent na ślub lub z okazji innej ważnej imprezy. Zanim jednak zdecydujesz się na taki wydatek lub na zorganizowanie zrzutki wśród rodziny, czy znajomych, zorientuj się, czy osoby, które pragniesz obdarować, należą do miłośników kawy, gdyż taki ekspres to urządzenie dla wymagających.
Korzystanie z ekspresu kolbowego – czy jest proste?
Parzenie kawy przy użyciu ekspresu kolbowego wymaga pewnego zaangażowania oraz wiedzy. Jednak nie jest to trudne i każdy może się tego nauczyć. Jeśli marzysz o tym, by serwować espresso jak z kawiarni we własnym domu, zakup tego rodzaju urządzenia może okazać się świetnym pomysłem. Powstające espresso będzie bazą dla różnego rodzaju napojów kawowych, podawanych na ciepło lub na zimno. Przygotowanie kawy w ekspresie kolbowym z młynkiem wymaga nieco czasu. Ekspres uruchomić należy kilka minut przed zaparzeniem kawy, by woda mogła zostać odpowiednio zagrzana. Niektóre ekspresy kolbowe posiadają wbudowany młynek. Usprawnia to całą procedurę parzenia kawy, bo urządzenie wykonuje sporą cześć pracy.
Zaparzanie kawy za pomocą profesjonalnego ekspresu
Nazwa ekspresu kolbowego pochodzi od bardzo ważnej jego części, jaką jest kolba. To w niej umieszcza się zmieloną kawę. Należy zrobić to umiejętnie. Liczy się tu zarówno równomierne rozłożenie świeżo zmielonej kawy, jak i też siła nacisku, za pomocą którego „zbijemy” i wyrównamy kawę. Do jej dociskania służy tamper, nacisk powinien być dość silny: 15 – 20 kg. Tak przygotowaną kolbę z kawą umieszcza się w ekspresie, a następnie przepływająca przez nią woda zamieni się w aromatyczny napój z charakterystyczną pianką. Kolor napoju, spływającego do filiżanki będzie się zmieniał. Pod koniec będzie jaśniał, co będzie oznaczało, że wyciągnięte zostały wszystkie aromaty z kawy i napój uzyska pełnię smaku. Jak widać parzeniu kawy za pomocą takiego ekspresu trzeba poświęcić nieco czasu.