Większość z nas lubi skosztować dobry trunek. Nawet jeśli nie przepadamy za piciem alkoholu, to łatwiej będzie nas przekonać do wypicia dobrego wina niż piwa rzemieślniczego. Wśród najpopularniejszych rodzajów tego trunku wymienia się dwa napoje – wino białe oraz wino czerwone. Jeśli natomiast chcielibyśmy je rozróżnić, to poza kolorem często nie znajdziemy więcej rozbieżności. A więc czym dokładnie się różnią?
Dobór wina do konkretnych potraw
Fundamentalną różnicą przy określaniu wina białego oraz czerwonego, poza oczywiście kolorem, jest ich dobór do konkretnych dań. Białe wina zazwyczaj pasują do lekkich posiłków, głównie ze względu na ich lżejszy bukiet smakowy i łagodniejsze podkreślenie wykwintności potrawy. Dlatego też podaje się je do owoców morza, białego mięsa (np. drobiu), ryb (oprócz tych smażonych), sałatek, lekkich nabiałów i przekąsek (np. kozi ser i oliwki) oraz wędlin (np. szynek, suszonej kiełbasy etc.).
Natomiast w przypadku czerwonego wina sytuacja wygląda zgoła inaczej. Po pierwsze, wino czerwone można podać przed posiłkiem, aby pobudzić nasze kubki smakowe. Po drugie, ciemniejsze trunki podajemy do potraw tłustych, czerwonych mięs (np. wołowiny), smażonych ryb, bardziej wykwintnych serów oraz pikantnych potraw – tutaj szczególnie nadają się wytrawne czerwone wina. Oczywiście istotną kwestią jest również stopień wytrawności alkoholu.
Temperatura i sposób przechowywania oraz podawania
Kolejną różnicą między czerwonymi i białymi winami, jest kwestia przechowywania i podawania. Oczywiście, oba rodzaje trunków nie zniosą ani temperatury powyżej 20, ani poniżej 5 stopni Celsjusza. Jednak przyjmuje się, że wina białe przechowuje się w temperaturze od 10 do 15 stopni, natomiast czerwony trunek w temperaturze pokojowej (15-18 stopni). Tutaj istotna jest również kwestia dojrzałości wina – zakłada się, że te bardziej dojrzałe egzemplarze przechowuje się bliżej temperatury pokojowej, natomiast te młodsze i lżejsze – w chłodniejszym miejscu.
W przypadku podawania wina białego, zazwyczaj nie będziemy podnosić jego temperatury pokojowej. Możemy tak zrobić tylko w przypadku, w którym posiadamy bardzo dojrzały i wykwintny trunek. Natomiast wina czerwone zazwyczaj podajemy w temperaturze bliskiej 19 stopni Celsjusza. Dlatego nawet jeśli mieliśmy je schłodzone w lodówce lub piwnicy, to powinniśmy je wcześniej wyjąć i poczekać, aż temperatura trunku się unormuje.
Podsumowanie
Każde wino smakuje inaczej. Jednak jeśli chcemy się poddać fantastycznym walorom smakowym tego trunku, to powinniśmy zamówić je z renomowanego sklepu z winami – jak chociażby zielonebutelki.pl