Czy gofry mogą być zdrowe? Poznaj nasze przepisy na gofry w wersji fit!

Rozgrzana gofrownica przygotowana do smażenia fit gofrów
Gofry kojarzą się nam z dzieciństwem, wakacjami nad morzem i… górami kalorii. Tłuste, chrupiące ciasto pokryte mnóstwem bitej śmietany i słodką polewą rzeczywiście niekoniecznie może uchodzić za dietetyczny deser. Ale gdyby tak nieco je odchudzić? W tym tekście przedstawiamy nasze przepisy na gofry fit, nie tylko te na słodko.

Z tekstu dowiesz się:

  • czy można zrobić gofry fit na słodko,
  • z czego przygotować gofry wytrawne fit.

W robieniu gofrów jedno pozostaje niezmienne: dobra gofrownica to podstawa! Niezależnie od tego, na jakie gofry fit masz ochotę – słodkie czy słone – zacznij już nagrzewać swoją gofrownicę, ponieważ w tym tekście podpowiemy Ci, jak przygotować najlepsze waflowe przekąski, które zjesz bez wyrzutów sumienia.

Fit gofry – słodki deser bez wyrzutów sumienia

Zacznijmy od podstaw, czyli mąki. Oczywiście możesz użyć mąki pszennej, ale jeśli chcesz dodać swoim gofrom walorów zdrowotnych, wybierz mąkę pełnoziarnistą lub orkiszową. Jeśli już zdecydujesz się na konkretny rodzaj mąki, wymieszaj ją z jogurtem albo napojem roślinnym, np. kokosowym, który doda gofrom niepowtarzalnego smaku. Zamiast po cukier sięgnij po zdrowy syrop klonowy, daktylowy albo z agawy. Dodatkowego aromatu doda Twoim waflom odrobina skórki z cytryny lub pomarańczy albo przyprawy: cynamon, mielone goździki czy wanilia. Możesz też urozmaicić smak ciasta za pomocą kakao, proszku budyniowego lub rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

Co położyć na wierzch gofrów, które mają nie powodować wyrzutów sumienia? Tradycyjna bita śmietana i polewa karmelowa raczej nie wchodzą w grę, ale możesz wypróbować np. bitą śmietanę zrobioną z mleka kokosowego, domowy krem czekoladowy z daktyli, masło orzechowe lub twarożek z odrobiną skórki z cytryny i miodu. Wierzch posyp bakaliami – posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami, możesz też dodać odrobinę rozpuszczonej lub startej gorzkiej czekolady. Pyszny deser w wersji light gotowy!

Gofry wytrawne fit – pomysł na szybką i zdrową przekąskę

Nawet dziecko wie, że standardowe gofry robi się z mąki, mleka, jajek, masła i cukru. Z czego jednak powstają gofry wytrawne? Baza jest dość podobna, jednak różni ją rodzaj składników i użytych dodatków. Tak więc wytrawne fit gofry możesz przygotować z mąki owsianej, jaglanej, a nawet gryczanej. Jeśli skrupulatnie liczysz kalorie, zrezygnuj z pełnotłustego mleka na rzecz napoju roślinnego – z migdałów, nerkowców czy soi. Jajka to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, więc nie warto z nich rezygnować. A jeśli chcesz wzbogacić wytrawną gofrową przekąskę o dodatkową porcję białka, dorzuć do bazowego ciasta np. trochę startego sera albo pokrojonej w kostkę szynki czy tuńczyka. W roli dodatku dobrze sprawdzi się też zielenina: posiekany szczypiorek, bazylia lub pietruszka, a także starte warzywa: cukinia, marchew czy dynia. Takie kolorowe dodatki nie tylko podniosą wartość odżywczą gofrów, ale też ich walory estetyczne.

Jakie dodatki wybrać do gofrów wytrawnych? Kiedy Twoje wafle będą się smażyć w gofrownicy, przygotuj to, co na nich ułożysz. Usmaż jajka sadzone, zblenduj ciecierzycę na hummus i pokrój pomidory oraz awokado – w ten sposób przygotujesz pyszne gofry wegetariańskie. Jeśli jesteś zwolennikiem tradycji, postaw na sałatę, ser i szynkę. Wielbicieli ryb zadowoli natomiast wafel z dodatkiem serka kremowego, łososia i koperku.

Aby zrobić pyszne gofry domowe, powinieneś zadbać o dwie rzeczy – najlepszą gofrownicę oraz dobry przepis. Nasze pomysły na fit gofry już Ci przedstawiliśmy, a gofrownicę, która pozwoli Ci uzyskać doskonałe wafle, znajdziesz wśród urządzeń małego AGD marki Zelmer.