Prowadzenie biznesu objętego odgórnym nadzorem sanepidu nakłada na przyszłych przedsiębiorców szereg różnorakich zobowiązań. Kontrole sanitarno-epidemiologiczne są jednymi z nich! Kiedy Główny Inspektorat Sanitarny może przeprowadzić kontrolę w lokalu gastronomicznym i co może skontrolować? Odpowiadamy!
Kontrola sanitarna – kogo dotyczy?
Prowadząc działalność w branży gastronomicznej, powinniście liczyć się z tym, iż przeprowadzenie kontroli w waszym lokalu będzie z czasem konieczne. Upoważniony do tego urzędnik sprawdzi, czy panujące w lokalu warunki są zgodne z wytycznymi sanitarno-epidemiologicznymi, a jednocześnie nie zagrażają zdrowiu klientów i pracowników. Kontrola sanitarna ma bowiem na celu wykrycie potencjalnych nieprawidłowości. To jednak musi ona zostać zapowiedziana – oczywiście, o ile sanepid nie otrzymał wcześniej przesłanek o domniemanym zagrożeniu! Pracownik sanepidu zgodnie z rozporządzeniem jest wówczas zobowiązany do wysłania odpowiedniego zawiadomienia o konieczności przeprowadzenia kontroli. Co istotne, urzędnik musi pojawić się w lokalu między 7. a 30. dniem od daty doręczenia listu. W innym razie cały proceder zostanie powtórzony, a wy zyskacie sporo cennego czasu na przygotowanie się na wizytę. Jeżeli z przyczyn niezależnych od was, nie będziecie mogli pojawić się w trakcie wizyty urzędnika – należy koniecznie zgłosić ten fakt do odpowiedniej dla waszej lokalizacji stacji sanepidowskiej lub wskazać osobę do tego upoważnioną. Jak zatem przygotować się na kontrolę sanitarną i na co zwrócić w szczególności uwagę?
Dokumentacja lokalu gastronomicznego – tego nie może zabraknąć
Odpowiednie przygotowanie do wizyty urzędnika sanepidu – niezależnie czy jest to odbiór lokalu, czy rutynowa kontrola sanitarna, to absolutna konieczność. Upewnijcie się, iż dokumentacja waszego lokalu znajduje się w miejscu ogólnodostępnym. Pracownik Głównego Inspektoratu Sanitarnego z pewnością poprosi was o ukazanie wcześniej już zaakceptowanego projektu technologicznego lokalu gastronomicznego, księgi HACCP czy planu GMP/GHP. W razie zaistniałej konieczności przygotujcie także aktualne wyniki badań mikrobiologicznych oraz książeczki sanepidowskie wszystkich pracowników stanowiące warunek do podjęcia zatrudnienia w branży gastronomicznej. Na podstawie tych właśnie dokumentów urzędnik sprawdzi, czy wszelkie zachodzące procesy technologiczne są zgodne z wytycznymi.
Profesjonalny projekt technologiczny restauracji czy kawiarni stworzycie z pomocą firmy Horeca-Design.
Czystość i porządek
Nie da się ukryć, iż ogólny stan lokalu ma niebagatelne znaczenie dla przebiegu całej kontroli sanitarnej. Możemy śmiało powiedzieć, że urzędnicy sanepidu są wręcz wyczuleni na wszelkie niedociągnięcia związane stricte z zachowaniem wysokiego poziomu higieny w lokalu. Wydawać by się to mogło dość oczywiste, a jednak wciąż tak wielu właścicieli popełnia podstawowe błędy… Pamiętajcie, że nawet najmniejsze detale są ważne! Właściciele punktu gastronomicznego, w którym pracownicy na każdym kroku dbają o porządek, nie powinni mieć powodów do obaw. Niemniej przed planowaną kontrolą sanepidu sprawdźcie, czy wszystko jest na swoim miejscu!
Stan techniczny lokalu gastronomicznego
Czystość w lokalu gastronomicznym to jedno! Prowadząc działalność gastronomiczną, należy zwrócić uwagę na stan techniczny wykorzystywanych na co dzień urządzeń. Nie powinien on budzić żadnych zastrzeżeń ani tym bardziej stwarzać zagrożenia dla zdrowia i życia waszych pracowników! Upoważniony do przeprowadzenia rutynowej kontroli pracownik może również przyjrzeć się kwestii wykończenia lokalu. Ściany i podłogi powinny zostać wykonane z materiałów nienasiąkliwych oraz łatwych w czyszczeniu. Nie powinny także znajdować się tam elementy odpryskujące czy ostre. W przypadku zaniechania przepisów nałożonych przez Główny Inspektorat Sanitarny zostaniecie poproszeni o naprawdę usterek, co zostanie zweryfikowane przy następnej wizycie.
Po skończonej kontroli sanitarnej urzędnik przedstawi wam sporządzony dotychczas raport i przekaże wszelkie niezbędne wskazówki. Przygotujcie się do tego dobrze!