Kawa to jeden z najpopularniejszych i zarazem najbardziej lubianych napojów na świecie. Szacuje się, że statystyczny mieszkaniec Europy wypija średnio 4 filiżanki kawy, a zatem ponad 160 litrów w ciągu roku! Co ciekawe, walory smakowe opisywanego napoju uzależnione są nie tylko od rodzaju ziaren czy też sposobu ich parzenia, ale również od dodatków towarzyszących kawie. Jakie zatem produkty najlepiej skomponują się ze smakiem kawy? Gdzie napić się naprawdę dobrej kawy?
Najlepsza kawa? Tylko spod ręki baristy!
Jak powszechnie wiadomo miejscem, w którym możemy wypić filiżankę naprawdę dobrej kawy jest kawiarnia. Toruń, Warszawa, Łódź czy też inne miasta naszego kraju oferują spory wybór różnego typu kawiarni. Oczywiście kawiarnia kawiarni nierówna. Czy zatem kierować się w wyborze wspomnianego lokalu? Otóż najlepiej odwiedzać te lokale, w których pracują profesjonalni bariści czyli osoby posiadające zarówno wiedzę, jak i praktyczne umiejętności w dziedzinie parzenia kawy. Chciałbyś samodzielnie parzyć równie dobrą kawę i zastanawiasz się, jak zostać baristą? Przede wszystkim należy ukończyć kurs umożliwiający nabycie podstawowych umiejętności takich jak parzenie kawy czy też zdobienie napoju. Dopiero kolejne etapy szkolenia zapoznają nas z arkanami baristyki odnoszącymi się do odmian oraz serwowania kawy.
Dodatki do kawy
Jak wspominaliśmy na wstępie, finalny smak kawy nierzadko uzależniony jest od podanych do niej dodatków. A zatem, co do kawy? Jeśli nie przepadasz za typową dla kawy goryczką, to idealnym dodatkiem do filiżanki małej czarnej okażą się słodycze, takie jak m.in. kruche ciastka, muffinki, desery z karmelem, nugat czy po prostu czekolada. Możesz również sięgnąć po zdrowsze fit ciasta np. chlebek bananowy, ciasto marchewkowe, brownie z buraka czy też ciasto z fasoli. Warto dodać, że smak kawy wspaniale komponuje się również z różnego typu przyprawami, takimi jak m.in. cynamon, chili, imbir, kurkuma czy wanilia. Co więcej, taki dodatek jest nie tylko pyszny ale także bardzo zdrowy np. kawa z dodatkiem cynamonu przyczyni się do złagodzenia dolegliwości układu pokarmowego i wzmocnienia odporności, a napój z odrobiną chili wpłynie na przyspieszenie metabolizmu.