Co ciekawego można zjeść na ziemi podlaskiej?

Coraz bardzie przez turystów doceniane jest Podlasie. Podlasie obejmuje centralną i południową część województwa podlaskiego, północ i północny wschód województwa lubelskiego oraz wschodni skrawek województwa mazowieckiego. Największym miastem Podlasia jest Białystok liczący prawie 300 tysięcy mieszkańców.

Podlasie jest terenem Polski, który dawniej i dziś jest regionem wielonarodowościowym. Mieszkają tu potomkowie Litwinów, Białorusinów, Rosjan, Ukraińców, Tatarów, Niemców, Żydów, przy czym na Podlasiu najwięcej mieszka ludności rdzennie polskiej.

Zróżnicowanie kuchni podlaskiej

Mieszkanie poprzez wieki obok siebie różnych narodowości sprawiło, że zwyczaje i przepisy kulinarne wymieszały się w tym regionie Polski, jak w tyglu i stopniowo przenikały się na wzajem. Lecz pozostała także pewna odrębność, gdyż każda z mniejszości narodowych pragnęła zachować w kulturze kulinarnej coś własnego, co jest pielęgnowane do dziś.

Ogólnie kuchnia podlaska zachwyci nie jednego turystę, czy wczasowicza, gdyż jest unikatowa, co przyznają najlepsi kucharze w Polsce.

Specjały kuchni podlaskiej

Dziś turyści odwiedzający Podlasie mogą posmakować typowo podlaskich specjałów, jak na przykład:

– Babki ziemniaczanej pieczonej w piecu, smacznej, dobrze doprawionej i chrupiącej na wierzchu. Upieczoną babkę ziemniaczaną podaje się na ciepło i można ja jeść bez dodatków lub można spożywać np. z sosem grzybowym, ze śmietaną, albo z surówką, a nawet popijać mlekiem. Babka ziemniaczana jest to potrawa pochodząca z kuchni żydowskiej, gdzie nazywana jest kuglem.

– Natomiast potrawą pochodzącą z kuchni tatarskiej również spożywaną na ciepło jest pierekaczewnik, który należy do potraw bardzo pracochłonnych, gdyż składa się z wielu warstw ciasta i z wielu warstw nadzienia, które układane jest na przemian i nadzienie może mieć różny smak. Po przygotowaniu pierekaczewnik również jest pieczony tak, jak babka ziemniaczana.

– Jeżeli mowa o kuchni podlaskiej, to nie może zabraknąć w niej kartaczy. Kartacze, to nic innego, jak duże ziemniaczane pierogi posiadające siwy kolor. Danie pochodzi z kuchni litewskiej. Pierogi zwane kartaczami nadziewane są doprawionym do smaku mięsem mielonym, lecz farszem mogą być także grzyby, kiszona kapusta, a nawet ser. Po ugotowaniu od razu kartacze podawane są do stołu. Na wierzchu pierogów znajdują się smaczne skwarki, co wygląda kolorystycznie i zachęca do konsumpcji.

– Na Podlasiu nie może zabraknąć też kołdunów, które są małymi pierogami nadziewanymi posiekaną wołowiną, która jest doprawiona do smaku. Farsz do kołdunów mogą stanowić również grzyby. Kołduny jest to potrawa kuchni białoruskiej i litewskiej. Kołduny lepi się z ciasta pszennego i gotuje w wodzie. Można również gotować je w bulionie warzywnym, w barszczu, albo w rosole, czy też piec i podawać samodzielnie.

– Kindziuk, to też tradycyjny produkt podlaski pochodzący z kuchni litewskiej. Jest to twarda, długo dojrzewająca i pikantna wędlina będąca rodzajem kiełbasy.

– Natomiast dość znane w Polsce bliny pochodzą z kuchni rosyjskiej, litewskiej i białoruskiej i smażone są na patelni. Są to drożdżowe naleśniki zrobione z mąki gryczanej i pszennej, albo z mąki gryczanej i żytniej. Podawane są z rybą, albo ze śmietaną, z grzybami lub z sosami.

– Chłodnik litewski także jest daniem podlaskim, jak wskazuje sama nazwa. Gotowany jest z botwinki i stanowi barszcz lub rodzaj zupy.

– Barszcz ukraiński również wskazuje na swoje pochodzenie. Jest to rodzaj zupy zawierającej warzywa i mięsa.

– A na deser pyszne, biszkoptowe i wysokie ciasto zwane sękaczem zrobione z bardzo dużej ilości jaj. Sękacze mają długą historię, gdyż pierwsze sękacze na Podlasiu pieczono już ponad czterysta lat temu dla królowej Bony, żony króla polskiego Zygmunta Starego, który był ojcem Zygmunta Augusta ostatniego króla z rodu Jagiellonów.

Sękacz, to ciasto wymagające wiele pracy i czasu, gdyż należy obracać nad ogniem drewniany wałek, który nieustannie polewany jest ciastem, aż powstaną charakterystyczne sęki. Przeciętny sękacz ma od 50 do 60 centymetrów wysokości.

Istnieje jeszcze wiele regionalnych potraw w kuchni podlaskiej. Kto przybędzie w te strony na pewno rozsmakuje się przynajmniej w niektórych z nich. Wiele przepisów z kuchni podlaskiej już dawno przeniknęło poza ten region i na stałe weszło w skład kuchni polskiej.