Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki na ciasto marchewkowe
- 4 duże marchewki
- 1,5 szklanki cukru – najlepiej trzcinowego (lub możemy dać szklankę cukru i 4 łyżki miodu)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- można i nawet super byłoby dodać orzechy o ile kto ma w domu
Jak zrobić ciasto marchewkowe
Wszystkie składniki oprócz marchewki i orzechów miksujemy – najlepiej wrzucić wszystko do malaksera. Gdy składniki nam się fajnie zmiksują i połączą szatkujemy marchewkę na cienkich oczkach, a orzechy kroimy na malutkie kawałki (ja szatkuję i marchew i orzechy w blenderze lub też używam marchewki, która zostaje mi w sokowirówce po zrobieniu soku marchewkowego). Prawda jest taka że im więcej orzechów tym lepsze ciasto, ale nie wolno przesadzić, gdyż ciasto może nam nie wyrosnąć jeśli będzie za ciężkie – najlepiej zmieścić się w szklance pokrojonych orzechów – to jest max. Do zmiksowanego ciasta dodajemy marchew i orzechy – ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Wylewamy na blaszkę tortową i wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 30 – 40 minut.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris