Przepis na ciasto kokosowe
Składniki na ciasto kokosowe
- 6 jajek
- szklanka cukru’ 1/2 szklanki
- mąki krupczatki
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- lukier o ulubionym smaku lub cukier puder do przybrania
- tłuszcz i wiórki kokosowe do przygotowania formy
Jak zrobić ciasto kokosowe
1. Blachę bardzo obficie smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy w chłodne miejsce.
2. Żółtko ucieramy z cukrem na gęsty kogel-mogel, a białko ubijamy na puszystą pianę.
3. Kogel-mogel łączymy z pianą z białek, a następnie na masę jajeczną przesiewamy oba rodzaje mąki oraz sypiemy wiórki kokosowe. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
4. Jednolitą masę wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Pieczemy 35-40 min.
5. Gdy ciasto się zrumieni, o boki będą lekko odstawać od formy, wyłączamy piekarnik. Placek wyjmujemy jednak dopiero, kiedy ostygnie.
6. Tuż przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem lub polewamy lukrem.