Ciasto
fistaszkowe

Przepis na ciasto fistaszkowe

 height=222

Składniki na ciasto fistaszkowe

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 240 g cukru
  • 140 g orzeszków ziemnych
  • 200 g krakersów RITZ

Masa

  • śmietanka kremówka 30%

Polewa

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g margaryny
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (w zależności od gustu)
  • ok 100 g orzeszków ziemnych

 

Jak zrobić ciasto fistaszkowe

Krakersy i orzeszki ziemne mielimy na pył w robocie kuchennym. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodajemy partiami cukier. Ubitą pianę z cukrem delikatnie mieszamy ze zmielonymi orzechami i krakersami. Oto masa na spód. Teraz podziel ją na dwie części i każdą z nich wylej na papier do pieczenia, uformuj jednakowej wielkości okręgi. Do pieczenia możesz również użyć okrągłej blaszki wyłożonej papierem. Spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni od 10 do 15 minut, aż ciasto się zezłoci.

Masa:

Ubijamy śmietankę na sztywną pianę. Nie dodajemy cukru. Gdy bezowo-orzechowe spody wystygną przekładamy je bitą śmietaną.

Polewa:

Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Czekoladę roztapiamy na parze z margaryną. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy delikatnie mieszając ubite z cukrem żółtka. Wylewamy polewę na ciasto i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Ciasto gotowe. Teraz należy uzbroić się w cierpliwość i wstawić je do lodówki na dobę, ponieważ najlepiej smakuje na drugi dzień! Smacznego!

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris