Przepis na ciasto fistaszkowe
Składniki na ciasto fistaszkowe
- 3 białka
- szczypta soli
- 240 g cukru
- 140 g orzeszków ziemnych
- 200 g krakersów RITZ
Masa
- śmietanka kremówka 30%
Polewa
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 60 g margaryny
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (w zależności od gustu)
- ok 100 g orzeszków ziemnych
Jak zrobić ciasto fistaszkowe
Krakersy i orzeszki ziemne mielimy na pył w robocie kuchennym. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodajemy partiami cukier. Ubitą pianę z cukrem delikatnie mieszamy ze zmielonymi orzechami i krakersami. Oto masa na spód. Teraz podziel ją na dwie części i każdą z nich wylej na papier do pieczenia, uformuj jednakowej wielkości okręgi. Do pieczenia możesz również użyć okrągłej blaszki wyłożonej papierem. Spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni od 10 do 15 minut, aż ciasto się zezłoci.
Masa:
Ubijamy śmietankę na sztywną pianę. Nie dodajemy cukru. Gdy bezowo-orzechowe spody wystygną przekładamy je bitą śmietaną.
Polewa:
Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Czekoladę roztapiamy na parze z margaryną. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy delikatnie mieszając ubite z cukrem żółtka. Wylewamy polewę na ciasto i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Ciasto gotowe. Teraz należy uzbroić się w cierpliwość i wstawić je do lodówki na dobę, ponieważ najlepiej smakuje na drugi dzień! Smacznego!
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris