Ciasteczka kakaowe

Przepis na kruche ciasteczka na 5 sposobów

Kruche ciasteczka są doskonałym uzupełnieniem kawy lub herbaty w gronie przyjaciół lub najbliższych. Najlepsze kruche ciasteczka charakteryzując się nie tylko zgodnie ze swoją nazwą finezyjna kruchością ale i delikatnym smakiem.
Jeśli planujesz piec kruche ciasteczka pamiętaj, że kluczem do sukcesu są proporcje tłuszczu do mąki, a także, a może nawet przede wszystkim właściwe schłodzenie ciasta. Z uwagi na ciepłotę rąk ciasta kruchego nie warto wyrabiać przesadnie długo. Następnie ciasto chłodzimy by lepiej nam się je wałkowało. Po rozwałkowaniu i podzieleniu na kruche ciasteczka od razu wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Istotnym elementem jest wysoka temperatura pieczenia, a zatem w myśl zasady krótko, a intensywnie podnieś temperaturę piecyka. Przy niskiej temperaturze kruche ciasteczka mają tendencję do wytapiania tłuszczu.

Jak zrobić kruche ciasteczka?

Ciasto na kruche ciasteczka zawsze robimy ekspresowe, a zatem:
1. Wszystkie składniki łączymy z przesianą mąką na stolnicy, w tym oczywiście posiekane i schłodzone masło.
2. Szybko zagniatamy ciasto.
3. Ciasto w pojemniku wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
4. Po schłodzeniu nasza bazę do kruchych ciasteczek wykładamy na deskę delikatnie posypana mąką i równomiernie rozwałkowujemy, a następnie wycinamy kształty ciastek.
5. Przed pieczeniem możemy dodać na wierzch dodatki jak pestki, czy orzechy lub posmarować ciastka białkiem jajka.
6. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Upieczone ciastka możemy dalej dekorować, np. poprzez posmarowanie lukrem, posypanie posypką.

 height=222

Kruche ciasteczka kakaowe

  • 120 g masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao

 

Kruche ciasteczka klasyczne

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • kostka zimnego masła,
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 4 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Kruche ciasteczka maślane

  • kostka zimnego masła,
  • 3 szklanki mąki krupczatki,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki 12% kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

Kruche ciasteczka z cukrem

  • 0,5kg mąki
  • 4 łyżki cukru
  • gruby cukier do posypania ciastek
  • 125g masła
  • 125 gram margaryny
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 30g drożdży,
  • 1 jajko.

Wszystkie składniki poza jajkiem i jedną łyżką śmietany zmieszać jak we wzorcowym przepisie. Te dwa składniki zmieszać i użyć do smarowania kruchych ciasteczek przed pieczeniem. Po posmarowaniu posyp grubym cukrem.

Kruche ciasteczka z galaretką

Ciasteczka z galaretką najprościej otrzymasz używając dwóch foremek w tym samym kształcie, ale różnej wielkości. W pierwszej kolejności wycinasz większe kształty. Następnie w części ciasteczek używając mniejszej foremki wycinasz środek. W rezultacie uzyskujesz wydrążony kształt, który nakładasz na ciasteczko pełne. Po odwróceniu masz ciasteczko z otoczką.
Galaretkę do kruchych ciasteczek rozpuść w połowie ilości wody sugerowanej przez producenta. Odstaw w chłodne miejsce, a gdy zacznie tężeć nalej w ciasteczka i odstaw do całkowitego stężenia.