Przepis na chleb bananowy
Składniki na chleb bananowy
- 3 banany
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ulubione bakalie (np. rodzynki, orzechy)
Jak zrobić chleb bananowy
Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy wraz z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu miksujemy blenderem banany lub rozgniatamy widelcem, po czym dodajemy do nich jajka i ostudzone masło. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia. Na koniec wrzucamy wybrane bakalie. Połączoną masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki. Pieczemy przez około 50 min. w nagrzanym wcześniej piekarniku o temperaturze 200 – 220 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wyciągnięciu patyczka nie ma na nim surowego ciasta, to znaczy że jest już gotowe
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris