Białe czy czerwone? Tajniki wyboru win na różne okazje

Jak dopasować wino do okazji?

Wino to trunek coraz częściej wybierane przez Polaków, głównie ze względu na jego bogaty smak, a także cenne właściwości, gdyż bez wątpienia jest najzdrowszym ze wszystkich alkoholi. Białe wino Chardonnay świetnie sprawdzi się do owoców morza, a z kolei bogaty w smaku Merlot warto serwować z czerwonym mięsem.

Jak rozróżnić białe od czerwonego wina?

Białe i czerwone wino różnią się nie tylko kolorem uwarunkowanym stosowaną technologią, ale również smakiem. Pierwszy z wymienionych trunków serwuje się schłodzone, doskonale pasuje w trakcie letnich dni, jest serwowane na przyjęciach w ogrodzie i innych okolicznościach. Z kolei odmiana czerwona jest wybierana raczej jesienią i zimą, świetnie smakuje z ciężkimi, bogatymi potrawami, gdyż podbija ich smak.

Reasumując, białe wino jest delikatne, można w nim wyczuć nuty owocowe, kwiatowe i ziołowe. Z kolei odmiana czerwona smakuje intensywniej i wyraźniej. Przy każdym łyku można rozkoszować się aromatem czerwonych owoców i przypraw, a w niektórych odmianach pojawia się smak czekolady. Czerwone wino zawiera taniny, czyli substancje nadające trunkowi cierpkości. Z tego względu jest bardziej wytrawne i aromatyczne niż na przykład wino Chardonnay.

Wspomnieliśmy już, że wino jest najzdrowszym alkoholem, gdyż wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Odmiana czerwona zawiera sporo przeciwutleniaczy, które chronią serce i naczynia krwionośne, a odmiana biała ma mniej przeciwutleniaczy, co oznacza, że wino Chardonnay i inne odmiany w tym kolorze wykazują dobry wpływ na układ pokarmowy, uwarunkowany mniejszą ilością tanin.

Jak dopasować wino do okazji?

Wybierając wino serwowane w trakcie urodzin, przyjęcia czy kolacji albo wieczoru w gronie znajomych, czy ukochanej osoby warto sugerować się potrawami, które są serwowane. Decydując się na odmianę białą, wino serwuje się w towarzystwie ryb, owoców morza i sałatek. Świetnie sprawdzi się w trakcie letniej imprezy w ogrodzie, na której podaje się lekkie przekąski i owoce. Czerwone wino doskonale komponuje się z mięsem, głównie czerwonym, ale można go serwować także z pikantnymi daniami.

Białe wino podaje się schłodzone, a czerwone w temperaturze pokojowej. Trzeba też pamiętać, aby wybierać to, co nam smakuje. Fani białego wina nie muszą na siłę sięgać po czerwony gatunek, gdyż tak wypada.