Agrestówka

Przepis na agrestówkę

 height=222

Składniki na agrestówkę

  • 1 kg agrestu
  • 1 l spirytusu
  • 40 dag cukru
  • kawałek korzenia imbiru
  • 1 mała laska wanilii

 

Jak zrobić agrestówkę

Agrest myjemy i suszymy. Następnie oczyszczamy z ogonków i szypułek. Owoce lekko rozgniatamy (ale nie miażdżymy) i umieszamy w słoju. Dodajemy imbir i wanilię, po czym całość zalewamy alkoholem. Zakręcony słój pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na okres 3 tygodni. Po upływie tego czasu przecedzamy i zlewamy nalewkę, pozostawiając w ciemnym i chłodnym miejscu. Następnie odcedzone owoce zasypujemy w słoju cukrem i odstawiamy na kilka dni do momentu ich rozpuszenia. Pamiętamy o codziennym wstrząsaniu naczynia. Po upływie około 10 – 14 dni zlewamy otrzymany syrop i mieszamy z nalewką. Agrestówkę filtrujemy przez gazę i przelewamy do wcześniej umytych butelek. Odstawiamy gotowy trunek na okres około 2 miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu.