Przepis na agrestówkę
Składniki na agrestówkę
- 1 kg agrestu
- 1 l spirytusu
- 40 dag cukru
- kawałek korzenia imbiru
- 1 mała laska wanilii
Jak zrobić agrestówkę
Agrest myjemy i suszymy. Następnie oczyszczamy z ogonków i szypułek. Owoce lekko rozgniatamy (ale nie miażdżymy) i umieszamy w słoju. Dodajemy imbir i wanilię, po czym całość zalewamy alkoholem. Zakręcony słój pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na okres 3 tygodni. Po upływie tego czasu przecedzamy i zlewamy nalewkę, pozostawiając w ciemnym i chłodnym miejscu. Następnie odcedzone owoce zasypujemy w słoju cukrem i odstawiamy na kilka dni do momentu ich rozpuszenia. Pamiętamy o codziennym wstrząsaniu naczynia. Po upływie około 10 – 14 dni zlewamy otrzymany syrop i mieszamy z nalewką. Agrestówkę filtrujemy przez gazę i przelewamy do wcześniej umytych butelek. Odstawiamy gotowy trunek na okres około 2 miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu.