Zupa meksykańska

Zupa meksykańska przepis w dwóch wersjach




Przepis na zupę meksykańską wersja 1

 height=222

Składniki na zupę meksykańską

  • 1 podwójna lub 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1l bulionu drobiowego
  • 2 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 szklanki listków szklanki kolendry
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku

Jak zrobić zupę meksykańską

Oczyszczone piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, po czym doprawiamy solą i obtaczamy w mieszance mąki, kurkumy, chili w proszku. Tak przygotowane odstawiamy. W tym czasie gotujemy na małym ogniu bulion drobiowy. Umyte pomidory parzymy, obieramy i oczyszczamy z nasion i pestek, a miąższ miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masło, po czym dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz papryczkę chili. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula będzie szklista, czyli około 3 minut, w trakcie dodając drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie zwiększamy ogień, dodajemy piersi z kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy pomidory i kukurydzę, mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy 1 szklankę bulionu drobiowego i zagotowujemy. Gotujemy przez około 4 minuty, po czym zawartość patelni przekładamy do pozostałej części gorącego bulionu w garnku. Gotujemy przez około 2 minuty na większym ogniu. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę.



Zupa meksykańska wersja 2

Składniki na zupę meksykańską

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 l rosołu
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • mielona papryka ostra i słodka, chili, oregano
  • sól
  • cukier

Jak zrobić zupę meksykańską

Obraną cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do głębokiego garnka z rozgrzaną oliwą. Smażymy aż do zeszklenia. Warzywa myjemy. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy na cienkie paseczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy mięso i powoli podsmażamy, aż do zarumienienia mięsa, a następnie przyprawiamy (sok z cytryny, łyżeczka soli, szczypta chili, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżka oregano, 1 łyżka słodkiej papryki). Następnie wrzucamy pokrojoną paprykę, smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy papryka będzie już miękka dodajemy posiekany czosnek i rozdrobnione pomidory z puszki. Smażymy przez kilka minut, dolewamy rosół i przecier pomidorowy, po czym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 min. Wyjmujemy z puszek i płuczemy kukurydzę i fasolę, dodajemy do zupy i gotujemy przez około 15 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wodę.

Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris