Ziemniaki pieczone z tymiankiem i czosnkiem



Przepis na ziemniaki pieczone z tymiankiem i czosnkiem

 height=222

Składniki na ziemniaki pieczone z tymiankiem i czosnkiem

  • 0,5 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 1 czerwona cebula
  • 5 nieobranych ząbków czosnku
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić ziemniaki pieczone z tymiankiem i czosnkiem

Młode ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy). Możemy również użyć starych ziemniaków lecz wówczas musimy je obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki gdy są duże. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na blaszce umieszczamy ziemniaki, cebulę i czosnek. Dodajemy tymianek, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Możemy również wszystkie składniki umieścić i wymieszać w foliowym worku. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris