zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami



Przepis na zapiekankę ziemniaczano-pieczarkową

 height=222

Składniki na zapiekankę ziemniaczano-pieczarkową

  • 6-8 ziemniaków
  • 30 dkg pieczarek
  • cebula
  • mała cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 papryka słodka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dkg żółtego sera (używam oscypka)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczano-pieczarkową

Ziemniaki gotujemy w łupinka a następnie studzimy. Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki i smażymy na dość dużym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do pieczarek, zmniejszamy ogień i smażymy przez 2-3 minuty. Czosnek siekamy i dodajemy do pieczarek. Cukinię myjemy i kroimy w 2 centymetrowe słupki i dodajemy do pieczarek. Paprykę myjemy kroimy w kostkę i dodajmy do pieczarek. Sparzonego pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Dodajemy przyprawy i dusimy około 15 minut. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, następnie nakładamy uduszone warzywa i ponownie warstwę ziemniaków. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i zalewamy naszą zapiekankę. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy wierzch zapiekanki. Całość wstawiamy na 45 minut do pieca nagrzanego do 18- stopni.