Zapiekanka rybna

Print Friendly
Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna

Kris: Zapiekanka kojarzy nam się z bagietką z pieczarkami lub innymi grzybami, żółtym serem i ewentualnie innymi dodatkami jak na przykład szynka, boczek, salami, szczypiorek czy prażona cebulka. Najlepsze takie zapiekanki jadłem w Krakowie „U Kędziora” na Kazimierzu. Dzisiaj chciałbym zaprezentować Wam zapiekankę przyrządzaną w inny sposób i bez pieczywa. Jest to zapiekanka rybna z makaronem, zapiekana w piekarniku. Celowo nie pisałem z jakiej konkretnie ryby powinny być filety. Możecie użyć tej ryby, którą najbardziej lubicie. Jeżeli przyjdzie Wam ochota na zapiekankę z łososiem, to żółty ser możecie wymieszać z koperkiem. W tym przypadku koperku możecie również użyć do posypania filetów. Na jaką rybkę macie dzisiaj ochotę?

Potrzebujemy – Zapiekanka rybna

  • 2-3 filety rybne
  • cytryna
  • makaron
  • mix warzyw mrożonych
  • ser żółty
  • natkę pietruszki
  • warzywko lub przyprawa do ryb

Co robimy – Zapiekanka rybna

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i po ugotowaniu odcedzamy. Filety rybne doprawiamy warzywkiem lub przyprawą do ryb i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Brytfankę nacieramy oliwą i układamy w niej produkty warstwami:

  • pierwsza warstwa ugotowanego makaronu,
  • filety rybne,
  • druga warstwa makaronu,
  • warzywa mrożone posypane warzywkiem,
  • trzecia warstwa makaronu,
  • i na górę starty ser żółty wymieszany z natką pietruszki.

Tak przygotowaną zapiekankę umieszczamy w piekarniku i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.

Źródło przepisu: własny przepis

Porady:

  • aby mięso ryby było bardziej aromatyczne natrzyjmy je wcześniej mieszanką oliwy z oliwek, przyprawy do ryb oraz szczyptą soli i pieprzu i odstawmy do lodówki na minimum 30 minut,
  • makaron wkładamy do wrzątku partiami, tak, aby woda nie przestała się gotować – zapobiegnie to sklejaniu się makaronu podczas gotowania,
  • aby makaron się nie skleił podczas gotowania można też do wody dodać łyżkę oleju,
  • wodę dogotowania makaronu solimy dopiero wtedy jak umieścimy w niej cały makaron przeznaczony do gotowania
  • na każde 100 gram suchego makaronu powinniśmy do gotowania użyć 1 litr wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl bloggin.pl Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne