tarta z truskawkami



Przepis na tarta z truskawkami

 height=222

Składniki na tarta z truskawkami

    Na kruchy spód:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • groch, fasola lub inne nasiona strączkowe do obciążenia tarty w trakcie pieczenia
  • Na masę:
  • truskawki lub inne owoce sezonowe
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 laska wanilii

Jak zrobić tarta z truskawkami

Zabieramy się za wyrobienie ciasta kruchego, które będzie spodem dla naszej tarty. Zagniatamy wszystkie składniki ze sobą. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na niecałą godzinę. jest to bardzo ważne, dzięki temu ciasto będzie kruche. Po upływie godziny nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę. Na wierzch ciasta wysypujemy groch i inne tego typu nasiona strączkowe. Pieczemy 15 min z fasolkami, a później jeszcze 5 minut bez obciążenia. W czasie gdy ciasto nam się piecze możemy przygotować krem. Mleko podgrzewamy w garnku razem z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy ze szklanką cukru stopniowo dodając mąkę. Do tak ubitych żółtek dolewamy ciepłe mleko i podgrzewamy całość, do momentu, aż masa zgęstnieje. Do przestudzonej masy dodajemy masło. Mamy już gotowy krem, banalny przepis. Już prawie wszystko gotowe. Na ciasto wykładamy masę, a na niej układamy owoce. Tylko proszę nie kroić od razu tylko poczekać, aż masa zastygnie. Ta tarta uczy cierpliwości. Życzymy więc cierpliwości i smacznego.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris