tarta tatin



Przepis na tarta tatin

 height=222

Składniki na tarta tatin

Ciasto
  • 20 dkg mąki tortowej
  • 13 dkg masła zmrożonego w zamrażarce
  • 1-2 łyżek brązowego cukru
  • 1-2 szczypta soli
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
  • Karmel
  • 13 dkg brązowego cukru
  • 13 dkg masła w temperaturze pokojowej
  • Nadzienie
  • 2-3 duże kwaśne jabłka (najlepsza odmiana to Szara Reneta)
  • 1 cytryna
  • opcjonalnie utłuczone goździki, cynamon lub wanilia
oraz forma do tarty o średnicy 26 cm

Jak zrobić tarta tatin

Na stolnicę przesiać mąkę (więcej powietrza i lepsze ciasto). Dodać cukier i sól, wlać lodowatą wodę i wymieszać. Wbić jajo. Wyjąć masło z zamrażalnika, posiekać dużym nożem na stolnicy obok mąki. Kiedy posiekane zagarnąć na mąkę i siekać przez chwilę razem. Zagniatać rękami szybko. Ciasto powinno być ledwie słodkawe i lekko słone. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Kiedy ciasto się chłodzi obrać i pokroić jabłka w księżycowate plasterki o równej wielkości i szerokości i zalać wyciśniętym sokiem z cytryny, dodać cynamon/goździki/wanilię. Teraz czas na przygotowanie karmelu. Masło pokroić w niewielkie kawałki. Najfajniejsza zabawa to rozgrzewanie cukru w rondlu na małym ogniu, czekamy aż się rozpuści i zmieni w karmel. Zawsze mnie to zachwyca! Do karmelu dodawać OSTROŻNIE po kawałku masła (jeśli doda się zbyt dużo na raz masa się zestali i trudno będzie ją rozpuścić lub składniki nie połączą się za dobrze). Całość mieszamy, aż masło zintegruje się z karmelem. Kiedy całe masło połączy się z karmelem masę wylać na formę do tarty. Na karmelu układać koncentrycznie, ciasno półksiężyce jabłek w dwóch, lub trzech kręgach. Ciasto rozwałkować do wielkości tarty (dość grubo) i przykryć jabłka dociskając do warstwy jabłek. Piec ok. 25 minut w temperaturze 210°C bez termoobiegu z włączonym pieczeniem górą i dołem. Gdy tarta się upiecze wyciągamy ją z piekarnika i przykrywamy płaskim talerzem i szybko odwracamy. I mamy sławną tartę tatin na talerzu. Teraz tylko pokroić i podać z lodami lub bitą śmietaną i oddać się niebiańskiej słodyczy.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris