Szparagi w szynce serrano



Przepis na szparagi w szynce serrano

 height=222

Składniki na szparagi w szynce serrano

  • 4 szparagi
  • 4 plasterki szynki serrano (ewentualnie szynka parmeńska lub szwarcwaldzka)
  • łyżkę parmezanu
  • łyżkę masła czosnkowego
  • miks sałat – według Waszych upodobań
  • 2 pomidorki cherry (koktajlowe)
  • 1 kromkę chleba tostowego

Jak zrobić szparagi w szynce serrano

Na początku szparagi musimy obgotować lecz przed tym należy je odpowiednio przygotować. Płuczemy szparagi pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki (około 1/4 długości szparagów), a następnie delikatnie nożem odrywamy zdrewniałe, trójkątne łuski – robimy to wyłącznie na łodydze, łuski na główce szparaga są bardzo miękkie i delikatne więc ich nie odrywamy. Tak przygotowane szparagi wkładamy do gotującej się wody na 3 minuty i odcedzamy. Na desce do krojenia układamy plasterki szynki serrano. Smarujemy je niewielką ilością masła czosnkowego i posypujemy parmezanem. Szparagi zawijamy w szynkę, układamy w naczyniu żaroodpornym lu na metalowej blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza na 8 minut. Na talerzu układamy troszkę sałaty, pomidorki i tosty posmarowane masłem czosnkowym. Na sałacie układamy gotowe szparagi. Życzę smacznego.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris