szarlotka razowa

Przepis na Szarlotka razowa

szarlotka razowa

Składniki do szarlotki razowej

Spód
  • 75g mąki razowej
  • 75g mąki pszennej
  • szczypta kurkumy
  • 75g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 55g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Nadzienie
  • 1kg kwaskowych jabłek
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 goździki, utłuczone w moździerzu
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • odrobinka soli
Kruszonka
  • 20g mąki razowej
  • 25g mąki pszennej
  • szczypta kurkumy
  • 30g zimnego masła
  • 25g brązowego cukru
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • szczypta soli

Jak zrobić szarlotkę razową?

Spód:Mąkę mieszamy z kurkumą. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i mieszamy. Dodajemy żółtko, cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszamy, a następnie dodajemy imbir, sól i śmietanę. Zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę. Wkładamy ją do worka foliowego i schładzamy w lodówce przez około pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim lekko natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Ciastem wykładamy spód i ewentualnie boki w zależności od ilości ciasta i wielkości foremki. Pieczemy przez 15 minut.Nadzienie:Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do roztopionego na patelni masła dodajemy utłuczone w moździerzu goździki, szczyptę soli i jabłka. Mieszamy i dusimy przez 2-3 minuty. Podlewamy kilkoma łyżkami wrzątku, znów mieszamy, dodajemy cukier oraz cynamon, mieszamy po raz kolejny i dusimy do momentu aż jabłka zmiękną i prawie się rozpadną, a sok odparuje.Kruszonka:Składniki kruszonki mieszamy ze sobą i wyrabiamy palcami, aż powstaną rozpadające się grudki. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone jabłka, obsypujemy kruszonką. Pieczemy około 40-45min w temperaturze 170 stopni.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris