spagheti



Przepis na spaghetti carbonara z białym winem

 height=222

Składniki na spaghetti carbonara z białym winem

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki białego wina
  • średnia cebula
  • 200g wędzonego boczku lub podgarla
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka startego parmezanu lub innego twardego sera+ odrobina do posypania

Jak zrobić spaghetti carbonara z białym winem

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Boczek pokroić w drobne paseczki, podsmażyć na wolnym ogniu na patelni- żeby wytopił się tłuszcz; boczek powinien być lekko chrupiący. Zebrać łyżką skwareczki do miski, pozostawiając wytopiony tłuszczyk na patelni. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, należy przy tym uważać, żeby cebula się nie spiekła, bo przez to sos będzie miał nieładny kolor.

W osobnej miseczce zmieszać śmietanę, żółtka i wino, dodać pieprz i sól, z solą trzeba uważać, ponieważ boczek często jest dosyć słony! Mieszaninę wlać na patelnię- do podsmażonej cebuli, podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje odstawić z ognia. Do sosu dodać starty ser i wymieszać. Uważajcie z podgrzewaniem, eśli za długo będziecie podgrzewać, to sos się owarzy, nie zmienia to bardzo smaku, ale nie wygląda już tak ładnie. Wiem, bo kiedyś mi się to przydarzyło.

Gorący makaron wymieszać dokładnie z sosem, podawąć posypane skwareczkami z boczku i startym serem.