Sos tzatziki



Przepis na sos tzatziki

 height=222

Składniki na sos tzatziki

  • 500 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 ogórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku lub świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sos tzatziki

Ogórki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na kilka minut, po czym delikatnie odciskamy miąższ ogórków z wydzielonego soku. Sok wylewamy a do miąższu dodajemy jogurt grecki, sok z cytryny, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy posiekane zioła i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby sos się dobrze schłodził a składniki przegryzły.

Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris