Solianka



Przepis na solianka

 height=222

Składniki na solianka

  • 15 dkg kiełbasy
  • 15 dkg salami
  • 15 dkg mięsa gulaszowego – najlepiej szynki
  • 25 dkg kapusty kiszonej
  • 4 ogórki kiszone
  • 2  cebule
  • 2 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 10 – 15 zielonych oliwek
  • 1 pepperoni ostre
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 przecier pomidorowy
  • 3 liście laurowe
  • 3 kostki rosołowe
  • szklanka wody z kiszonych ogórków
  • kilka kropel Tabasco
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • zioła – pół łyżeczki ostrej papryki, pieprzu, mielonego kminku i majeranku

Jak zrobić solianka

Kiełbasę i mięso gulaszowe kroimy w kosteczkę i obsmażamy (najlepiej w dużym garnku). Po 5 minutach dodajemy pokrojone w paseczki salami i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i nadal smażymy, aż do zeszklenia cebuli. Jako następne do garnka dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, ogórki kiszone, drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek oraz liście laurowe i przekrojone na pół oliwki. Nadal smażymy wszystkie składniki co jakiś czas mieszając. Jeśli zacznie nam przywierać stopniowo dolewamy po odrobinie wody z kiszonych ogórków. Gdy wszystko ładnie nam się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy, resztę wody z kiszonych ogórków i wszystko zalewamy wodą w ilości około 1,7 litra (ilość wody uzależniona od tego czy chcemy mieć zupkę bardziej gęstą czy bardziej rzadką). Dodajemy kiszoną kapustę, mieszamy i gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy kostkami rosołowymi i gotujemy jedną godzinę. Na koniec przyprawiamy sosem sojowym (jeżeli jest taka potrzeba), ziołami i sosem Tabasco.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris