Solianka

Print Friendly
Zupa solianka

Zupa solianka

Ania: Soli Anka Soliankę. A tak naprawdę to Krzysiek wszystko posolił, pociachał i pomieszał. Mieliśmy ochotę na konkretną zupę, z mięsem, pożywną, sytą. Ta rosyjska zupa spełniła nasze oczekiwania. Jej pierwszy smak przywołuje na myśl polski kapuśniak. Jednak gdy natrafimy na oliwkę lub pasek salami wszystkie smaki się zmieniają. Najlepiej smakuje na drugi dzień, zupa po prostu przejdzie tymi wszystkimi składnikami, a jest ich troszkę.

Potrzebujemy – Solianka

  • 15 dkg kiełbasy
  • 15 dkg salami
  • 15 dkg mięsa gulaszowego – najlepiej szynki
  • 25 dkg kapusty kiszonej
  • 4 ogórki kiszone
  • 2  cebule
  • 2 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 10 – 15 zielonych oliwek
  • 1 pepperoni ostre
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 przecier pomidorowy
  • 3 liście laurowe
  • 3 kostki rosołowe
  • szklanka wody z kiszonych ogórków
  • kilka kropel Tabasco
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • zioła – pół łyżeczki ostrej papryki, pieprzu, mielonego kminku i majeranku

Co robimy – Solianka

Kiełbasę i mięso gulaszowe kroimy w kosteczkę i obsmażamy (najlepiej w dużym garnku). Po 5 minutach dodajemy pokrojone w paseczki salami i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i nadal smażymy, aż do zeszklenia cebuli. Jako następne do garnka dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, ogórki kiszone, drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek oraz liście laurowe i przekrojone na pół oliwki. Nadal smażymy wszystkie składniki co jakiś czas mieszając. Jeśli zacznie nam przywierać stopniowo dolewamy po odrobinie wody z kiszonych ogórków. Gdy wszystko ładnie nam się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy, resztę wody z kiszonych ogórków i wszystko zalewamy wodą w ilości około 1,7 litra (ilość wody uzależniona od tego czy chcemy mieć zupkę bardziej gęstą czy bardziej rzadką). Dodajemy kiszoną kapustę, mieszamy i gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy kostkami rosołowymi i gotujemy jedną godzinę. Na koniec przyprawiamy sosem sojowym (jeżeli jest taka potrzeba), ziołami i sosem Tabasco.

Soljanka smakuje najlepiej na drugi dzień.

Jedna odpowiedź na „Solianka

Strona 1 z 11
  • Marek pisze:

    Zrobiłem soliankę według Twojego przepisu i wyszła W Y Ś M I E N I T A :) Niby to tylko zmodyfikowany kapuśniak a jednak zupełnie inna w smaku. Polecam, bo jest smaczna i syta ;)

Strona 1 z 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl bloggin.pl Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne