Sałatka ze szpinakiem i truskawkami



Przepis na sałatkę ze szpinakiem i truskawkami


Składniki na sałatkę ze szpinakiem i truskawkami

 height=222 Sałatka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 125 g mozzarelli
  • 250 g świeżych truskawek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 40 g orzechów włoskich
  • szczypta soli i pieprzu
  • świeża, chrupiąca bagietka

Sos
  • 2 garście pokrojonych truskawek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • pieprz

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i truskawkami

Sos: W rondelku mieszamy wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy najlepiej blenderem i gotowe.
W pierwszej kolejności szpinak musimy wypłukać pod bieżąca wodą i osuszyć. Ja traktuję szpinak jak sałatę, ażeby pozbyć się wszelkich pasożytów i oprysków maczam szpinak w wodzie z jedną łyżką octu jabłkowego przez 15 minut (1 łyżka stołowa na 4 litry wody). Tą zasadę stosuję nie tylko przy liściach, ale także warzywach korzeniowych i innych produktach spożywanych na surowo. Wracamy do sałatki. Osuszony szpinak układamy na talerzu. Mozzarellę kroimy na paseczki, układamy na szpinaku i posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki truskawki posypane cukrem oraz posiekane i prażone na patelni orzechy. Całość polewamy połową sosu. Pozostałą część umieszczamy w miseczce i maczamy w nim chrupiącą bagietkę.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris