Sałatka z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem

Print Friendly
Sałatka z mozzarellą i pomidorami

Sałatka z mozzarellą i pomidorami

Kris: Bardzo prosty, wręcz banalny i bardzo szybki przepis na świeżą i aromatyczną sałatkę. Może być podawana do dań z grilla w towarzystwie białego pieczywa (polecam szczególnie chleb czosnkowy z ziołami, który możecie przyrządzić sami) lub tostów. Tą sałatkę po raz pierwszy miałem okazję skosztować u Roya – naszego amerykańskiego znajomego, którego bardzo serdecznie pozdrawiamy. Nigdy nie zapomnę smaku tej sałatki. Jak wiadomo pomidory i bazylia to wyśmienite połączenie. Do tego ser mozzarella i oliwa z oliwek również pasują. Mozzarella jest serem pochodzącym z południowych Włoch, a dokładnie z regionu kampania. Obok sera parmezan i sera ricotta jest jednym z trzech najbardziej popularnych włoskich serów. .Znany jest on na całym świecie nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również ze swojej ciągliwości po roztopieniu. Tradycyjnie we Włoszech mozzarellę produkuje się z mleka samic bawoła domowego, względnie z mleka krowiego lub z ich mieszanki. Na polskim rynku można głównie spotkać mozzarellę z mleka krowiego. Najbardziej cenioną odmianą mozzarelli jest włoska bufala mozzarella, produkowana wyłącznie w regionie Kampania, według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa. Ser ten znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Nazwa ‚mozzarella’ pochodzi od włoskiego słowa ‚mozzare’ co znaczy odciąć gdyż ser odcina się właśnie w końcowej fazie jego obróbki na niewielkie porcje, z których ręcznie formuje się kulki.

Potrzebujemy – Sałatka z mozzarellą i pomidorami

  • 1 kulka mozzarella
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego lub wyciśniętego przez praskę
  • 2 gałązki świeżej posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Co robimy – Sałatka z mozzarellą i pomidorami

Przygotowanie tej sałatki jest banalnie proste. Ser mozzarella i pomidory kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wraz z czosnkiem, oliwą i bazylią. Doprawiamy do smaku solą. Można podawać od razu po przyrządzeniu. Dłuższe przechowywanie sałatki nie jest wskazane.

Źródło przepisu: własny przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl bloggin.pl Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne