Sałatka z kalarepy w sosie koperkowo-ziołowym

Print Friendly
Sałatka z kalarepy

Sałatka z kalarepy

Kris: Sałatka z kalarepy w sosie koperkowo-ziołowym to świeża, aromatyczna, barwna i prosta w przygotowaniu sałatka, którą można podać w nietuzinkowy sposób to znaczy w wydrążonej kalarepie. Czy wiecie o tym, że kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej i należy do rodziny kapustowatych podobnie jak rzepa i rzodkiew. Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście, które pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą zgrubiałą łodygę. Tą częścią rośliny, którą wykorzystujemy w naszych kuchniach to nie jest korzeń lecz zgrubiała łodyga Najciekawsze jest to, że młode liście nadają się również do spożywania. Kalarepa jest niskokaloryczne i zawiera między innymi sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C oraz kwas foliowy i szczawiowy. Jak widzimy kalarepa jest bogatym źródłem związków mineralnych i witamin. Kalarepa dostępna jest prawie przez cały rok i występuje w dwóch rodzajach:  fioletowej i zielonej. Miąższ warzywa jest jednak zawsze biały. Fioletowa kalarepa jest w smaku bardziej wyrazista, a jej miąższ nie ulega zdrewnieniu podczas przechowywania. Kalarepa jest warzywem nieuczulającym dlatego też można ją podawać dzieciom od szóstego miesiąca życia.

Potrzebujemy – Sałatka z kalarepy w sosie koperkowo-ziołowym

  • 2 kalarepy
  • 2 pomidory
  • 1 zielona papryka
  • jogurt naturalny 150 g
  • 2 łyżki majonezu
  • garść koperku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Co robimy – Sałatka z kalarepy w sosie koperkowo-ziołowym

Na początek przygotujmy sos. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, dodajemy drobno pokrojony koperek i zioła prowansalskie. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Kalarepki obieramy z liści i dokładnie myjemy. Przecinamy w poprzek na dwie, równe połówki. Łyżeczką wydrążamy miąższ z połówek kalarepy. Zieloną paprykę, pomidory oraz miąższ z kalarepy kroimy w kostkę. Dolewamy wcześniej przygotowany sos i całość mieszamy. Podajemy w wydrążonych wcześniej połówkach kalarepy. Życzymy smacznego.

4 odpowiedzi na „Sałatka z kalarepy w sosie koperkowo-ziołowym

Strona 1 z 11
  • ilonka1 pisze:

    kwasna moze byc od jogurtu,tak mysle czy jogurt pasuje do kalarepki,pomidor ma kwas jogurt tez i za to kwasna,a zamiast jogurtu dalam smietane i bardzo smakowalo,ale to juz wedlug swego gustu i smaku.

  • ola pisze:

    Zrobiłam sałatkę mężowi, bo sama nie jadam pomidorów. Małżonek zachwycony, smakowała bardzo także na pewno będę robić częściej – pozwolę sobie zachować we własnym zbiorze przepisów – dzięki za fajny pomysł :)

  • admin pisze:

    Witaj Aniu,
    U nas w domu było odwrotnie to znaczy sałatka wszystkim smakowała. Sałatka nie powinna być kwaśna. Wydaje mi się, że użyłaś kwaśnych pomidorów. Pozdrawiamy.

  • Ania pisze:

    Zrobiłam tą sałatkę, bo bardzo ładnie wygląda. Ale po spróbowaniu, wątpię, że ktokolwiek w domu ją zje:/ Dobrze, że zrobiłam małą ilość. Jest kwaśna i niedobra, pomidor i kalarepa to chyba nie najlepsze połączenie, nie polecam.

Strona 1 z 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl bloggin.pl Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne