Sałatka z kalarepy w sosie koperkowo-ziołowym



Przepis na sałatka z kalarepy w sosie koperkowo-ziołowym

 height=222

Składniki na sałatka z kalarepy w sosie koperkowo-ziołowym

  • 2 kalarepy
  • 2 pomidory
  • 1 zielona papryka
  • jogurt naturalny 150 g
  • 2 łyżki majonezu
  • garść koperku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatka z kalarepy w sosie koperkowo-ziołowym

Na początek przygotujmy sos. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, dodajemy drobno pokrojony koperek i zioła prowansalskie. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Kalarepki obieramy z liści i dokładnie myjemy. Przecinamy w poprzek na dwie, równe połówki. Łyżeczką wydrążamy miąższ z połówek kalarepy. Zieloną paprykę, pomidory oraz miąższ z kalarepy kroimy w kostkę. Dolewamy wcześniej przygotowany sos i całość mieszamy. Podajemy w wydrążonych wcześniej połówkach kalarepy. Życzymy smacznego.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris