ryba po grecku

Przepisy na rybę po grecku w dwóch wersjach




Przepis na rybę po grecku wersja 1

 height=222

Składniki na rybę po grecku

  • 800 g filetów świeżego lub mrożonego dorsza
  • 1kg marchewki
  • 1 por
  • 1oo g selera
  • 150 g pietruszki
  • 1 cebula
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka
  • olej słonecznikowy do smażenia

Jak zrobić rybę po grecku

Świeżą bądź rozmrożoną rybę płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy. Umytą pietruszkę, marchewkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 min. Po 10 minutach dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. W trakcie gotowania warzyw smażymy rybę: rozgrzewamy na patelni olej i kładziemy kawałki obtoczonej w mące ryby. Z gotującego się wywaru odlewamy pół szklanki i łączymy go z koncentratem pomidorowym. Cebulę i pora kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Do lekko zeszklonej cebuli i pora dodajemy ugotowane warzywa i koncentrat, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i/lub bazylią. Na koniec ciepłe warzywa kładziemy na usmażonej rybie. Najlepiej potrawę podawać schłodzoną.



Przepis na rybę po grecku wersja 2

Składniki na rybę po grecku

  • 1kg filetów świeżej lub mrożonej ryby (polecam solę lub morszczuka)
  • 1 seler
  • 1 duża pietruszka
  • 3 duże marchewki
  • 4 cebule
  • natka pietruszki (opcjonalnie do dekoracji)
  • 100 – 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cytryna
  • cukier
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • sól, kilka ziaren pieprzu
  • olej do smażenia

Jak zrobić rybę po grecku

Rozmrożoną lub świeżą rybę kroimy na kawałki. Następnie skraplamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i małą ilością soli. Odstawiamy na chwilę, po czym obtaczamy w mące i smażymy po obu stronach na złocisty kolor. Pietruszkę, marchewki i selera obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa podsmażamy na rozgrzanej oliwie, solimy, a po ok. 5 – 10 minutach przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu, mieszając i podlewając niewielką ilością wody gdy istnieje taka potrzeba. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na złocisty kolor. Następnie do większego garnka przekładamy usmażoną cebulę i uduszone warzywa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziela angielskie, ziarna pieprzu i odrobinę cukru. Podlewamy ¼ szklanki wody i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Warzywa układamy na półmisku na przemian z usmażoną rybą, pamiętając by na samej górze znajdowały się warzywa. Możemy udekorować natką pietruszki. Gotową potrawę podajemy według uznania na ciepło lub na zimno.

Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris