Rosół drobiowy Krisa

Print Friendly
Rosół drobiowy

Rosół drobiowy

Kris: Metodą prób i błędów oraz eksperymentów kulinarnych wypracowałem sposób na swój najlepszy rosół drobiowy. Gotując rosół drobiowy musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które opisałem w poradach na końcu artykułu.

Potrzebujemy – Rosół drobiowy

  • 1 porcja rosołowa
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 niedużego selera
  • 1/2 pora
  • 2 małe cebule
  • wąski plasterek ostrej czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 ziarno jałowca
  • gałązka natki selera
  • kilka listków świeżego lubczyku popularnie nazywanego „maggi”
  • pieprz i sól do smaku
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji


Co robimy?
– Rosół drobiowy

Mięso dokładnie myjemy pod letnią, bieżącą wodą i wstawimy do garnka. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Nie solimy. Wytrącające się szumowiny zbieramy łyżką z gęstym sitkiem. Jeżeli szumowiny nie będą się już pojawiać, to dodajemy ziele angielskie, czarny pieprz, ziarno jałowca i liście laurowe. Gotujemy bez przykrycia na delikatnym ogniu przez 2 godziny. Otrzymany wywar przecedzamy na gęstym sicie, tak aby oddzielić go od mięsa, a następnie dodajemy do niego obrane i umyte marchewki, pietruszkę, selera, pora, nieobraną cebulę, jedną przepołowioną na pół i podpieczoną na blaszce cebulę, ząbki czosnku, ostrą paprykę, gałązkę selera i lubczyk. Całość gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny do momentu aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub jeżeli ktoś lubi z ziemniakami. Ciekawym dodatkiem do rosołu, jednak nie przez wszystkich lubianym, są osobno ugotowane żołądki lub wątróbka. Mięso i rosół drobiowy mogą nam posłużyć do przygotowania tymbalików drobiowych, a sam rosół jako baza do przygotowania zupy z patisonów i cukinii.

Źródło przepisu: własny przepis

Porady:

  • mięso zawsze zalewamy zimną i nieosoloną wodą, a następnie powoli doprowadzamy do wrzenia. Pozwoli to na to, że z mięsa do wody przejdzie cały oczekiwany przez nas smak i aromat. Nigdy nie zalewajmy mięsa wrzątkiem,
  • cebulę, którą używamy do gotowania rosołu nie obieramy ze skórki. Łupina naszej cebuli nada rosołowi odpowiedni kolor,
  • rosół drobiowy zawsze gotujemy bez przykrycia i na małym ogniu,
  • wodę, która wyparuje w trakcie gotowania uzupełniamy zawsze wodą zimną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl bloggin.pl Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne