Pstrąg-pieczony



Przepis na pstrąga pieczonego

 height=222

Składniki na pstrąga pieczonego

  • 4 pstrągi po ok. 500 g
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 4 pomidory (ok 250 g)
  • 1 pęczek cebulki dymki (ok. 250 g)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mała doniczka bazylii
  • 1 mała doniczka estragonu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Jak zrobić pstrąga pieczonego

1. Z pomidorów ściągnąć skórkę, usunąć pestki oraz poćwiartować
2. Oczyszczone i umyte cebulki dymki pokroić w cienkie krążki.
3. Posiekać natkę pietruszki.
4. Oberwać listki z gałązek bazylii i estragonu, drobno pokroić.
5. Ząbki czosnku drobno posiekać. Wycisnąć sok z cytryny.
6. Przygotować 4 duże arkusze folii aluminiowej do zawinięcia pstrągów. Rada jeżeli pstrąg ma być podany z dodatkiem ziemniaków pietruszkowych, przystąpić do ich przygotowania na ok. 40 minut przed jedzeniem (kiedy pstrągi są już w piekarniku)

PRZYRZĄDZENIE PSTRĄGA PIECZONEGO W FOLII ALUMINIOWEJ


1. Brzuch pstrąga ostrożnie rozciąć nożem od odbytu do podgardla.
2. Nie uszkodzić przy tym woreczka żółciowego. Usunąć wnętrzności.
3. Pstrąga dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą.
4. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
5. Rozłożony arkusz folii aluminiowej wysmarować miękkim masłem.
6. Pstrąga posolić i popieprzyć oraz skropić w środku sokiem z cytryny.
7. Do jamy brzusznej włożyć ćwiartki pomidora i posiekany czosnek.
8. Dodać pokrojoną cebulkę dymkę.
9. Obłożyć z wierzchu płatkami masła i ziołami
10. Szczelnie zawinąć w folię aluminiową
11. Położyć na ruszcie piekarnika i zapiekać około 30 minut
12. Przed podaniem lekko naciąć wzdłuż grzbietu. Oddzielić filety

PROPONOWANY DODATEK – ZIEMNIAKI PIETRUSZKOWE

1. 750 g obranych i umytych ziemniaków włożyć do garnka i zalać zimną wodą (w szczelnie zamykanym garnku wystarczy ½ l)
2. Lekko osolić. Pod przykryciem zagotować na silnie rozgrzanej płytce kuchenki. Następnie obniżyć grzanie płytki do stopnia 1 i ziemniaki gotować mniej więcej 20 minut
3. Sprawdzić, czy są ugotowane: wykałaczka powinna łatwo się wkłuć w ziemniak. Odlać wodę. W tym celu lekko odsunąć pokrywkę od brzegu garnka
4. Łapkami do garnków przytrzymać jednocześnie pokrywkę i uchwyty garnka, przechylić go i zlać wodę. Ziemniaki włożyć na powrót do garnka i postawić na wyłączonej płytce do odparowania resztek wody.
5. Drobno posiekać pęczek natki pietruszki. Na średnio rozgrzanej płytce roztopić 50 g masła w małym garnuszku.
6. Posiekaną natkę pietruszki i roztopione masło włożyć do ugotowanych ziemniaków i potrząsając garnkiem obtoczyć ziemniaki pietruszkowym masłem.

Pstrągi te można podawać na dwa sposoby. W folii, w której zostały upieczone. Dopiero na stole ją rozwinąć, żeby wcześniej nie ulotnił się zapach i aromat i nie zmarnował się wytworzony w folii smakowity wywar. Na stole postawić dodatkowy talerz na ości i alufolię. Alternatywa pstrągi przed podaniem filetować. Nożem lekko naciąć pstrąga wzdłuż grzbietu. Delikatnie oddzielić górny filet od ości żebrowych i ułożyć na podgrzanym talerzu. Usunąć ości z kręgosłupem, głowę i ogon Dolny filet również przenieść na talerz. Podać sztućce do ryb – można zastąpić dwoma widelcami – do rozdzielania ryby

Upieczone pstrągi nie mogą być przechowywane do późniejszego zjedzenia. Można natomiast przechowywać surowe pstrągi z nadzieniem – zawinięte w folię aluminiową. jak to pokazano obok. Lodówka: 1-2 dni. Zamrażarka: 2 miesiące. Nie rozmrożone włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika Czas pieczenia przedłuża się o 15-20 minut.