żurek na zakwasie



Przepis na żurek na zakwasie

 height=222

Składniki na żurek na zakwasie

    Składniki na zakwas
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 kromka razowego chleba
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Składniki na bulion
  • 30 dag białej kiełbasy
  • włoszczyzna (marchewka, seler, por, pietruszka)
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 liść laurowy
  • kilka suszonych grzybów
  • 3 – 4 ziarna pieprzu
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • Składniki na żurek
  • ½ l zakwasu na żurek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 50 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Jak zrobić żurek na zakwasie

Jak zrobić zakwas Mąkę żytnią zalewamy 1 szklanką gorącej wody, tak aby powstało luźne ciasto. Studzimy i dolewamy 2 szklanki letniej wody. Dodajemy kromkę razowego chleba i czosnek. Po wymieszaniu przelewamy do szklanego słoika i odstawiamy na 3 dni w ciemne i ciepłe miejsce.
Jak zrobić bulion Białą kiełbasę i wędzony boczek zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Wrzucamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, suszone grzyby i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, po czym solimy bulion i przecedzamy. Białą kiełbasę, wędzony boczek i grzyby wyjmujemy i odkładamy na bok.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy i dodajemy wyjęte z wywaru i pokrojone na plasterki wędzony boczek i białą kiełbasą oraz pokrojone w kostkę grzyby. Smażymy aż do zarumienienia się boczku i białej kiełbasy. Następnie dodajemy je z powrotem do przygotowanego wcześniej bulionu. Mieszamy przygotowany kilka dni wcześniej zakwas, po czym wlewamy go do bulionu. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku dodajemy do żurku. Przyprawiamy zupę chrzanem, mielonym kminkiem, tymiankiem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut, by smaki się przegryzły. Żurek możemy zabielić mieszanką śmietany, mąki i 3 - 4 łyżkami gorącej wody lub płynu z zupy. Opcjonalnie posypujemy na koniec posiekaną natką pietruszki. Tuż przed wlaniem żurku do miseczek wkładamy ugotowane i pokrojone na ósemki jajka.

Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris