Nasze kuchnie pełne są produktów spożywczych, które trafiają do niej zarówno w fabrycznym opakowaniu jak i tego opakowania pozbawione. Przechowywanie ich w takim stanie może generować nieporządek, brak ergonomii, ale przede wszystkim przedwczesną utratę świeżości i przydatności do spożycia. Możemy w prosty sposób zaradzić wszystkim niepożądanym efektom, umieszczając żywność w odpowiednio dobrane pojemniki do jej przechowywania. Zapobiegniemy dzięki temu przedwczesnemu marnowaniu żywności oraz rozsypywaniu produktów podczas ich używania.
Które pojemniki kuchenne wybrać?
Jednym z najważniejszych elementów, na który musimy zwrócić uwagę podczas zakupu pojemników do przechowywania żywności jest materiał z jakiego zostały wykonane. Pamiętajmy, że taki pojemnik musi być nie tylko estetyczny, ale przede wszystkim trwały i bezpieczny – zgodny z normami dotyczącymi produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Zastanówmy się także nad rozmiarami pojemników i ich ilością. W pierwszej kolejności należy przejrzeć szafki z żywnością i przyprawami, a następnie sporządzić listę, ile i jak dużych pojemników do żywności potrzeba nam w kuchni. Poniżej przedstawimy dwa najpopularniejsze rodzaje pojemników, tak aby decyzja dotycząca ich zakupu była jeszcze łatwiejsza.
Szklane pojemniki do przechowywania żywności
Szklane pojemniki mają mnóstwo zalet. Są estetyczne, trwalsze i bezpieczne – szkło nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością, nie zmienia jej smaku i zapachu.
Na rynku może spotkać pojemniki ze szkła żaroodpornego, pozwalające nie tylko przechowywać jedzenie, ale także podgrzewać je a nawet piec w piekarniku.
W szklanych pojemnikach bez obaw możemy przechowywać jedzenie nie tylko lodówce, ale również w zamrażalniku. Uwagę należy zwróć na pokrywkę – musi być szczelna, najlepiej wyposażona w uszczelkę uniemożliwiającą przedostanie się powietrza do pojemnika.
Pojemniki do przechowywania żywności z tworzywa
Są to najpopularniejsze pojemniki kuchenne, które można spotkać praktycznie w każdej kuchni. Wykonane z lekkiego tworzywa sztucznego, są wygodne i łatwe w przechowywaniu.
Pamiętajmy jednak, że przy wyborze plastikowych pojemników na żywność należy sprawdzić, czy są one przeznaczone do kontaktu z żywnością. Najlepszym wyborem są te niezawierające BPA. Pojemniki kuchenne wolne od BPA są zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze.
BPA, czyli Bisfenol A jest niezmiernie często spotykany w składzie tworzywa sztucznego, z którego wytwarza się przybory kuchenne. Należy go unikać, ponieważ BPA to związek chemiczny szkodzący zdrowiu, ale również zmniejszający funkcjonalność pojemnika – nie nadaje się on do długiego przechowywania w lodówce czy podgrzewania w mikrofali.
Gdzie znajdziemy pojemniki które są estetyczne, funkcjonalne a zarazem bezpieczne dla naszego zdrowia?
Przykładem są pojemniki renomowanej marki Classbach – zobacz przykłady. Oferta obejmuje najpopularniejsze pojemniki, czyli wykonane ze szkła oraz tworzywa sztucznego. Są to najwyższe jakości pojemniki dostępne są zestawach zawierających zróżnicowane pojemności, dzięki czemu możemy je dopasować do własnych potrzeb. Ponadto wszystkie charakteryzują się brakiem zawartości szkodliwego BPA.