Placki z gotowanych ziemniaków z dymką

Print Friendly
Placki z gotowanych ziemniaków z dymką

Placki z gotowanych ziemniaków z dymką

Kris: Nigdy wcześniej nie myślałem o połączeniu ziemniaków z gałką muszkatołową, dopóki placki ziemniaczane przygotowane według poniższego przepisu nie pojawiły się na moim stole. Teraz już wiem, że to połączenie jest w stu procentach trafne i udane, a placki ziemniaczane z dymką i gałką muszkatołową znikają z talerza tak szybko, jak tylko jesteśmy w stanie je smażyć. Jak o nich piszę, to mam ochotę udać się do kuchni i zacząć obierać ziemniaki, aby jak najszybciej przygotować te placki i jak najszybciej poczuć ich smak oraz zapach. Polecam je same jako danie na kolację lub z dodatkami mięsnymi i warzywnymi na obiad. Dla tych, którzy nie wiedzą, dymka to jest nic innego jak cebula zwyczajna lecz mała i młoda. Najczęściej można ją kupić wraz ze szczypiorkiem. Nazwa wzięła się stąd, że przed wysiewem cebulka była owędzana i suszona dymem.

Potrzebujemy – Placki z gotowanych ziemniaków z dymką

  • 6-7 ziemniaków
  • 5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem
  • 1 jajko
  • odrobina masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Co robimy – Placki z gotowanych ziemniaków z dymką

Najpierw musimy obrać i ugotować nasz główny składnik. Oczywiście są to ziemniaki. Następnie musimy je odcedzić, utłuc na miazgę i poczekać aż nam dobrze wystygną. Ważne jest żeby składniki mieszać z wystudzonymi już ziemniakami, a nigdy gorącymi, a nawet ciepłymi. Teraz przyszedł czas, aby zrobić DYMkę. Kroimy ją drobno łącznie ze szczypiorkiem i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masełkiem. Chodzi o to, aby dymka pięknie się zaszkliła, ale nie spaliła, a więc nie odchodźcie za często od kuchenki. Wracamy do ziemniaków. Gdy już wystygły możemy przystąpić do zagniatania ich z jajkiem i mąką, a następnie z dymką. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową – nie możemy o niej zapomnieć gdyż to właśnie dzięki niej placuszki mają niepowtarzalny smak i aromat. Z ciasta formujemy wałek, krojąc go na grubsze plastry, które możemy troszkę rozgnieść w dłoni. Tak przygotowane plastry wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy na jednej, a potem na drugiej stronie i gotowe.

Życzymy smacznego.

Źródło przepisu: własny przepis

Porady:

  • ziemniaki używane do przygotowania ciasta muszą być całkowicie wystudzone, w innym przypadku ciasto będzie kleiste, będzie nam trudno pokroić go w plastry,
  • placki z gotowanych ziemniaków mogą być bardzo dobrym obiadem na przykład w połączeniu z gulaszem mięsnym, warzywami lub sosem grzybowym,
  • przepis możemy urozmaicić poprzez dodanie do ciasta niewielkiej ilości startego, żółtego sera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl bloggin.pl Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne