Placek czekoladowo-chałwowy



Przepis na placek czekoladowo-chałwowy

 height=222

Składniki na placek czekoladowo-chałwowy

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 25 dag mąki
  • 5 dag kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa z chałwą
  • 20 dag chałwy
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 35 dag masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa czekoladowa:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 kostka masła
  • łyżka spirytusu
  • oraz
  • 25 g bezy

Jak zrobić placek czekoladowo-chałwowy

Biszkopt: Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko. Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej cukier. Cały czas miksując dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę i mieszamy. Po dodaniu mąki nie powinniśmy już długo mieszać, aby nie zniszczyć struktury piany, a łączny czas miksowania od momentu ubijania białek do momentu wymieszania mąki nie powinien przekroczyć 5 minut. Biszkopt pieczemy w okrągłej formie przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyciągamy z piekarnika i po ostygnięciu przekrawamy na dwie części.

Masa chałwowa: Żółtka ucieramy z 1/4 szklanki mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka musimy zagotować wraz z cukrem waniliowym. Do gorącego mleka dodajemy masę jajeczną i musimy ponownie zagotować. Powstanie nam krem, który musimy wystudzić. Masło ucieramy z chałwą i łączymy z przygotowanym wcześniej kremem jajecznym.

Masa czekoladowa: Jajka ubijamy z cukrem na parze. Roztapiamy czekoladę z łyżeczką kakao i dwoma łyżkami mleka i dodajemy ją do masy jajecznej cały czas ubijając. Odstawiamy z ognia do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy jajecznej. Cały czas ucierając na koniec dodajemy spirytus.

A teraz najważniejsze. Z przygotowanych wcześniej elementów budujemy nasz placek.
1) połowa biszkoptu
2) masa chałwowa
3) bezy (w zależności od wielkości bez możemy je pokruszyć lub położyć w całości)
4) masa czekoladowa
5) druga połowa biszkoptu


Wierzch placka możemy posypać kakao lub tak jak w naszym przypadku polać polewą czekoladową i posypać pokruszonymi bezami.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris