Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

Print Friendly
Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

Kris: Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami to pracochłonne lecz bardzo efektownie wyglądające danie obiadowe, którym zaskoczycie zmysły swoich domowników i gości. Kurczaka można zamarynować na wiele sposobów w zależności od tego, jakie zioła posiadacie w swojej kuchni. Do drobiu zawsze polecam marynatę ziołową. Mozzarella bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami i wraz z kurczakiem tworzy bardzo ładną kompozycję.

Potrzebujemy – Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • Fix Bitki w sosie z grzybów leśnych Knorr lub Fix Schab a la Stroganoff Knorr
  • 1 cebula
  • 200 gramów mozzarelli
  • 20 gram suszonych pomidorów
  • 5 listków świeżej bazylii lub pół łyżeczki suszonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • zioła: po pół łyżeczki bazylii, cząbru, lubczyku i  majeranku

Co robimy – Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

Marynowanie Mięsa

Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy. Rozcinamy piersi tworząc  z nich tak zwane kieszonki. Mięso nacieramy oliwą z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu, wyciśniętego czosnku oraz ziół i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 20 minut.

Przygotowanie farszu
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Liście bazylii kroimy w paseczki, a mozzarellę i suszone pomidory w drobną kostkę. Bazylię, mozzarellę i suszone pomidory łączymy z ostudzoną cebulą i dobrze mieszamy aby składniki się ze sobą połączyły.

Przygotowanie Mięsa
Farsz umieszczamy w kieszonkach kurczaka, które zamykamy wykałaczkami, aby w trakcie pieczenia farsz nam nie wypłynął. Tak przygotowane piersi z kurczaka obsmażamy z dwóch stron na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Fix rozpuszczamy w szklance zimnej wody i zalewamy nim obsmażone piersi z kurczaka. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez  około 15 minut, co jakiś czas przewracając kurczaka.

Podajemy z ziemniakami i sałatką z kalarepy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl bloggin.pl Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne