Pieczoną makrelę w sosie agrestowym



Przepis na pieczoną makrelę w sosie agrestowym

 height=222

Składniki na pieczoną makrelę w sosie agrestowym

  • 2 makrele
  • 4 gałązek tymianku
  • 4 ząbków czosnku
  • sól morska
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
  • oliwa z oliwek
  • Sos agrestowy
  • 250g agrestu bez szypułek (może być biały lub czerwony agrest)
  • Łyżka masła
  • 50g cukru (białego lub brązowego)
  • 100ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • 150ml śmietanki kremówki

Jak zrobić pieczoną makrelę w sosie agrestowym

Makrele dokładnie czyścimy i odcinamy głowy. Nacinamy je w kilku miejscach – nie za głęboko, ważne jest, aby przeciąć skórę. Makrelę posypujemy solą i pieprzem. Oliwę z oliwek mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i posiekanymi gałązkami tymianku i tak przygotowaną marynatą nacieramy wnętrze ryb oraz ich zewnętrzną część. Szczególną staranność przykładamy do tego, aby marynata dotarła w nacięcia w skórze. Makrele zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Masło roztapiamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy agrest oraz cukier, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlewamy białe wino i gotujemy przez kolejne 10 minut. Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż objętość sosu zredukujemy o połowę. Oczywiście od czasu do czasu mieszamy. W razie potrzeby dodajmy cukier.

Makrelę pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Możemy ją również grillować po 10 minut z każdej strony. W przypadku pieczenia w piekarniku makreli nie musimy odwracać. Dla smakoszy wędzonych makreli zdecydowanie polecam wersję z grilla.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris