Pieczarki nadziewane



Przepis na pieczarki faszerowane

 height=222

Składniki na pieczarki faszerowane

  • 10 pieczarek
  • 1 jajko
  • 15g sera żółtego
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • natka pietruszki
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pieczarki faszerowane - pieczarki nadziewane

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pieczarki myjemy, wykrawamy nóżki i drobno je siekamy. Kapelusze solimy i odkładamy na bok. Umytą i drobno pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy, często mieszając. Dodajemy posiekane nóżki pieczarek. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ścieramy ser żółty. Kapelusze pieczarek wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy żółtym serem. Wypełnione farszem pieczarki układamy na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Zapiekamy przez około 20 minut.

Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris