Pasztet z selera z pistacjami



Przepis na pasztet z selera z pistacjami

 height=222

Składniki na pasztet z selera z pistacjami

  • 800 g obranego selera
  • 2 czerwone cebule
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pieczarek
  • 30 g suszonych grzybów leśnych
  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • 100 g pistacji
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak zrobić pasztet z selera z pistacjami

Suszone grzyby moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Pieczarki obieramy, płuczemy pod bieżąca wodą i kroimy w plasterki. Wszystkie cebule obieramy, kroimy w kostkę lub w paski i podsmażamy na maśle. Na cebuli smażymy pieczarki. Selera, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (lub wspomagamy się robotem kuchennym), dodajemy do cebuli i dusimy pod przykryciem. Namoczone grzyby wyciągamy z wody (wody nie wylewamy), kroimy w drobną kosteczkę i z powrotem umieszczamy w wodzie, w której się moczyły. Grzyby gotujemy, aby odparować znaczną część wody i dodajemy do duszących się warzyw. Następnie obieramy i kroimy w plasterki czosnek, który również dodajemy do duszących się warzyw. Gdy warzywa zmiękną ściągamy pokrywkę i nadal dusimy aż z dna patelni odparuje cała woda. Jest to bardzo ważne. Gdy warzywa są już gotowe odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Obieramy pistacje i miażdżymy, aby je delikatnie rozdrobnić. Gdy warzywa są już całkowicie wystudzone (to jest również bardzo ważne) mielimy je dwa razy maszynką do mielenia lub dokładnie rozcieramy blenderem. Do powstałej masy dodajemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, rozmącone jajka, pistacje, majeranek, pieprz cayenne, sos sojowy i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do smaku sól i czarny pieprz. Znów dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy przez 70 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy pasztet w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na co 45 minut. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris