Pasta z rukoli i brokuła



Przepis na pasta z rukoli i brokuła

 height=222

Składniki na pasta z rukoli i brokuła

  • 125 g rukoli
  • 6 różyczek brokuła
  • kostka sera twarogowego (tłustego lub półtłustego)
  • 1 łyżka musztardy
  • 30 g płynnego miodu
  • 30 g musztardy diżońskiej (dijon)
  • sok z jednej limonki
  • 100 ml oliwy z oliwek

Jak zrobić pasta z rukoli i brokuła

Rukolę i brokuła płuczemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy do odsączenia na sitku. Rukolę, brokuły, płynny miód, musztardę diżońską i sok z jednej limonki miksujemy blenderem. Małym strumieniem dolewamy oliwę z oliwek cały czas miksując (powinniśmy uzyskać zawiesistą i kremową konsystencję). Następnie do otrzymanej zawiesiny dodajemy majonez i pokruszony palcami ser twarogowy. Dokładnie mieszamy i nasza pasta z rukoli i brokułów jest już gotowa.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris