Papryka nadziewana serem



Przepis na papryka nadziewana serem

 height=222

Składniki na papryka nadziewana serem

  • 3 średniej wielkości czerwone papryki (możemy również użyć paprykę żółtą lub zieloną, a dla ładniejszej kompozycji polecam jedną paprykę czerwoną, jedną zieloną i jedną żółtą)
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag twarogu
  • 15 dag serka topionego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta soli i szczypta pieprzu do smaku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku

Jak zrobić papryka nadziewana serem

Paprykę myjemy w zimnej, bieżącej wodzie, przekrawamy na połówki (w poprzek), wydrążamy usuwając gniazda nasienne i osuszamy ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Masło, twaróg i serek topiony ucieramy na jednolitą masę. Przed przygotowaniem masy warto wyciągnąć masło z lodówki na co najmniej 10 minut, aby nie było twarde. Natkę pietruszki i szczypiorek płuczemy, a następnie drobno kroimy. Pokrojoną natkę pietruszki i szczypiorek dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Następnie do masy dodajemy czosnek i starte na tarce i odciśnięte ogórki. Wszystko razem dokładnie mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Papryki dokładnie napełniamy farszem. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po wyciągnięciu z lodówki kroimy ostrym nożem na plastry grubości około jednego centymetra i układamy na półmisku. Dekorujemy listkami natki pietruszki lub posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy jako przekąskę.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris