papryka faszerowana mięsem w sosie pomidorowym



Przepis na paprykę faszerowaną mięsem w sosie pomidorowym

 height=222

Składniki na paprykę faszerowaną mięsem w sosie pomidorowym

  • 4-6 papryk – ilość zależna od wielkości papryk
  • 30-40 dkg mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • oregano
  • majeranek
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej

Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem w sosie pomidorowym

• Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Ryż powinien być lekko twardy.
• Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
• Mięso mielone, ugotowany i odsączony ryż, sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn oraz połowę usmażonej cebuli mieszamy w misce.
• Papryki myjemy, wydrążamy środki i napełniamy farszem.
• Czosnek szatkujemy i wkładamy na patelnie do pozostałej cebuli.
• Dodajemy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego oraz odrobinę cukru.
• Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do cebuli na patelnię.
• Papryczkę ostrą kroimy na małe paseczki i dodajemy na patelnię. Ilość ostrej papryki należy dopasować do własnych upodobań.
• Wszystko mieszamy dodajemy sól oraz oregano oraz dodajemy wypełnione farszem papryki. Patelnię przykrywamy.
• Dusimy na małym ogniu około 25 minut.
• Podajemy gorące razem z powstałym sosem.