nalewka żurawionowa



Przepis na nalewkę żurawinową

 height=222

Składniki na nalewkę żurawinową

  • 0,5 l czystej wódki 40 %
  • 1 kg żurawiny
  • 30 dag cukru
  • 1 łyżka miodu (płynnego)
  • kilka goździków

Jak zrobić nalewkę żurawinową

Żurawiny oczyszczamy, myjemy i lekko osuszamy. Następnie rozgniatamy i wkładamy do słoja. Zalewamy alkoholem i dodajemy miód z goździkami. Zamknięty słój odstawiamy na 2 doby. Po upływie tego czasu zlewamy nalew do garnka, wsypujemy cukier i powoli podgrzewamy aż do rozpuszczenia, pamiętając o częstym mieszaniu. Tak uzyskaną nalewkę żurawinową filtrujemy przez bibułkę filtracyjną lub gazę i wlewamy do butelek. Odstawiamy je na okres około 5 tygodni w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, aż nalewka dojrzeje.