nalewka z jeżyn



Przepis na nalewkę z suszonych śliwek

 height=222

Składniki na nalewkę z suszonych śliwek

  • 750 ml czystej wódki 40%
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 1 kg jeżyn (dojrzałych)
  • 0,5 l miodu (płynnego)

Jak zrobić nalewkę z suszonych śliwek

Owoce oczyszczamy i myjemy. Odsączone wsypujemy do słoja, po czym zalewamy alkoholem. Zamknięte naczynie odstawiamy w ciepłe, najlepiej nasłonecznione miejsce na okres 2 tygodni. Pamiętamy o wstrząsaniu co jakiś czas. Po 2 tygodniach zlewamy nalew i łączymy go z płynnym miodem. Nalewkę jeżynową filtrujemy przez gazę lub bibułki filtracyjne i rozlewamy do butelek. Najlepiej spożywać po upływie 6 miesięcy, kiedy trunek dojrzeje. Przez ten czas nalewka jeżynowa powinna stać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.