Nalewka agrestowa z wanilią i imbirem

Print Friendly
Nalewka agrestowa z wanilią i imbirem

Nalewka agrestowa z wanilią i imbirem

Kris: Nalewkę agrestową po raz pierwszy zrobiłem w 2011 roku i ku mojemu zaskoczeniu jest to jedna z najlepszych nalewek jaką udało mi się do tej pory zrobić i kosztować. Agrest sam w sobie nie posiada intensywnego aromatu więc dodanie przypraw, w tym przypadku wanilii i imbiru, jest konieczne. Kolor nalewki uzależniony jest od koloru i dojrzałości owoców. Nalewka agrestowa najlepsza jest na jesienno – zimowe wieczory.  Niektórzy naukowcy twierdzą, że kwas bursztynowy zawarty w owocach agrestu ma właściwości eliksiru młodości. Kwas bursztynowy zawarty jest również w owocach moreli i czarnych jagód. Agrest jest również bogatym źródłem witaminy C oraz zawiera błonnik, fosfor, karoten, żelazo, witaminy z grupy B oraz wapń.

Ania: Cudowne! Nalewka agrestowa konkuruje z nalewką z pigwy o miano pierwszego miejsca dla najlepszej nalewki. Nigdy nie mogę się zdecydować, chyba po prostu będą to moje dwie ulubione naleweczki.

Co potrzebujemy - Nalewka agrestowa

  • 1 kg owoców agrestu (zielonego lub czerwonego)
  • 1 l spirytusu
  • 0,3 kg cukru
  • pół laski wanilii
  • kawałek korzenia imbiru

Co robimy – Nalewka agrestowa

Dojrzały agrest obieramy z ogonków i szypułek, a następnie myjemy i osuszamy. Każdy z owoców przekrawamy na pół i umieszczamy w dużym słoju. Zalewamy spirytusem i dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i obrany, pokrojony w plasterki imbir. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłym miejscu (najlepiej na parapecie) na 4-5 tygodni co jakiś czas wstrząsając słojem. Po tym czasie zlewamy nalew, przecedzamy i odstawiamy do ciemnego, chłodnego pomieszczenia. Owoce z powrotem umieszczamy w słoju, zasypujemy cukrem, znów szczelnie zakręcamy i wstrząsamy co 2-3 dni, aby przyspieszyć rozpuszczenie cukru. Po zlaniu syropu powstałego po rozpuszczeniu cukru dolewamy do niego wcześniej nalew spirytusowy. Tak powstałą nalewkę agrestową musimy przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu co najmniej przez miesiąc. Nalewka agrestowa w zależności od owoców jakie użyliśmy będzie miała kolor od żółtego, poprzez pomarańczowy do czerwonego. Sprawdź również przepisy na nasze inne nalewki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl bloggin.pl Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne