murzynek



Przepis na murzynek

 height=222

Składniki na murzynek

  • 3 jajka
  • pół słoiczka dżemu porzeczkowego
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki oleju
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżeczek kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szklanka posiekanych (nie za drobno) orzechów włoskich

Jak zrobić murzynek

Wszystkie składniki mieszamy miksujemy razem, zaczynając od jajek, cukru, później dżem, mąka, soda, olej, mleko i to co nam zostało. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Ciasto wlewamy do dwóch keksówek (potłuszczonych i posypanych bułką tartą) i pieczemy w 175 stopniach C przez 1 h, po czym sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jeszcze przywiera i ewentualnie jeszcze chwilę pieczemy. Moje było gotowe równo po godzinie.