Muffinki z jabłkami i cynamonem „Mulaki”

Print Friendly
Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Ania: Nie da się inaczej opisać tego ciasteczka. Wprawdzie są to muffinki, ale nazwa ta kojarzy mi się z wysuszonymi, bezsmakowymi babeczkami ze sklepów. Wiec nazywamy je mulaki. Te babeczki to prawdziwy rarytas. Wykonane z samych zdrowych składników, a co najważniejsze po jednym ma się dość, bo są to po prostu mulaki, syte i słodkie – jeden mulak i sprawa załatwiona, zaspokojona potrzeba słodyczy i to w zdrowy sposób. Przepis na 12 dorodnych sztuk.

Potrzebujemy – Muffinki z jabłkami

  • 2 jabłka
  • 250 g mąki orkiszowej (jeśli nie macie, może być zwykła)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 125 g jasnego cukru trzcinowego plus 4 łyżeczki do posypania
  • 8 łyżek miodu
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 75 g migdałów w płatkach, nasion słonecznika i dyni
  • foremki

Co robimy – Muffinki z jabłkami

Najpierw nastaw sobie piekarnik, tak aby grzał do 200 stopni. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę ok 1.cm. Do miski odmierzamy mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę mielonego cynamonu. W osobnej miseczce mieszamy najlepiej trzepaczką miód, cukier, jogurt, olej i jajka. Połowę migdałów, słonecznika i dyni wsypujemy do miski z mąką. Drugą połowę mieszamy z 4 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu  to będzie nasza posypka na mulaki. Mokre składniki mieszamy z suchymi, na koniec dodając jabłka. Nie musimy tego dokładnie mieszać, ciasto ma być grudkowate. Przekładamy ciasto do foremek, wierzch posypując naszą cudowną posypką. Wkładamy mulaki do piekarnika i pieczemy do 20 minut. W domu unosi się piękny zapach, a my czekamy na pyszności.

Źródło przepisu: Nigella Lawson, „Kuchnia – przepisy z serca domu”

Porady:

  • muffinki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale można je przygotować dzień wcześniej i przed podaniem podgrzać w gorącym piekarniku przez 5-8 minut,
  • muffinki można zamrozić na maksymalnie dwa miesiące, a przed podaniem należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej i podgrzać w gorącym piekarniku przez 5-8 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl bloggin.pl Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne