Marynata do kurczaka – na słodko

Print Friendly
Marynata do kurczaka

Marynata do kurczaka

Ania: Uwielbiam letnie wieczory, zapach grilla, a na tym grillu same pyszności – to znaczy o ile jest tam kurczak. Nie przepadam za karkówką, nie lubię też kiełbasy ani kaszanki, natomiast bardzo lubię kurczaka. Mam dwie ulubione marynaty, jedna na słodko, którą odkryłam niedawno oraz drugą marynatę ziołową, którą robi dla mnie zawsze Krzysiek. Tą na słodko zobaczyłam w programie Jamie Oliviera, chyba zaczynam mieć nowego kulinarnego idola. Zawsze piekłam kurczaka na grillu w folii, i tak też zrób jeśli zamarynujesz go w ziołach. Jeśli jednak wybierasz słodką marynatę piecz kurczaka bezpośrednio na ruszcie. Będzie miał chrupiąca, słodką skórkę, a w środku pozostanie soczysty. Marynata do kurczaka – wypróbuj ją sam.

Potrzebujemy – Marynata do kurczaka

  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 1/2 łyżeczki czerwonej, ostrej papryki
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon (naprawdę ma całkiem inny smak niż zwykła musztarda)
  • 3 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki keczupu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek

Co robimy – Marynata do kurczaka

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy nią piersi z kurczaka. Pozostawiamy na co najmniej 8 godzin w lodówce. Do tego kurczaczka bardzo pasuje pieczona lub gotowana marcheweczka. A do przegryzki podpłomyki.

Źródło przepisu: Jamie Olivier

Porady:

  • zamiast soku z pomarańczy można użyć soku ze świeżego ananasa, który idealnie nadaje się do marynowania mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl bloggin.pl Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne