Marynatę do kurczaka – ziołowa



Przepis na marynatę do kurczaka w kilku wariantach

Marynata do kurczaka to bardzo prosty przepis, a jej różnorodność wynika z zastosowanych składników. Specjalnie dla Was prezentujemy kilka najciekawszych jej wersji.

 height=222

Jak zrobić marynatę do kurczaka

Przepis na marynatę do kurczaka niezależnie od składników polega na wymieszaniu wszystkich składników i odstawieniu ich na 1/2 godziny celem przegryzienia. Kurczaka polewamy marynatą i chowamy do lodówki na 6-8 godzin. Co ważne kurczaka w marynacie możesz umieścić w pojemniku lub w worku foliowym. Pozostałą po wyjęciu marynatę użyj do polewania kurczaka podczas pieczenia lub smażenia.

Klasyczna marynata do kurczaka

  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • sok z 3-4 cytryn
  • 60gram (około 1/4 szklanki) musztardy delikatesowej
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej szałwii
  • 1/2 szklanki drobno posiekanego oregano
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej pietruszki
  • 1/4 szklanki tymianku
  • 1/4 szklanki szczypiorku
  • 2-3 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka papryki w proszku

Ziołowa marynata do kurczaka

  • oliwa
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta soli lub przyprawy warzywko
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • szczypta pieprzu, tymianku, słodkiej papryki, chilli, majeranku, oregano i zmielonej gorczycy oraz kminku

Cytrynowa marynata do kurczaka

  • sok oraz starta skórka z jednej dużej sparzonej cytryny,
  • łyżeczka drobnego cukru,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • odrobina pieprzu.

Żurawinowa marynata z kurczaka

  • 6 łyżek dżemu żurawinowego o możliwie największej zawartości owoców,
  • sok z dużej cytryny,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 5 łyżek sosu słodko-kwaśnego,
  • sok z całej cytryny.

Marynata jogurtowa z chili

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta papryki chili wedle upodobań:-),
  • sól do smaku.

Marynata do kurczaka z kolendrą

  • łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki kuminu, czyli kminu rzymskiego.

Pikantna marynata do kurczaka

  • 3 ząbki posiekanego czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka zioła prowansalskiego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka francuskiej musztardy,
  • szczypta soli do smaku.

Miodowo musztardowa marynata do kurczaka

  • 1 łyżka miodu,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 1,5 łyżki musztardy delikatesowej,
  • 1,5 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kurkumy, curry oraz papryki w proszku.